Проф. Мариана Мурджева: Ще признаем стажа на студентите доброволци в COVID отделения

16 стажант-лекари и над 30 бъдещи медицински сестри влизат в COVID и нековид отделения в Пловдив и областта

16 стажант-лекари и над 30 стажант-медицински сестри и бъдещи сестри от Медицинския университет в Пловдив са изявили желание да станат доброволци в COVID и други отделения и клиники в болниците в Пловдив и областта. Това съобщи пред DCNEWS ректорът на МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева. След призива към всички над 6000 студенти в университета, те са се отзовали и са пожелали да влязат в реалната битка с COVID-19.  Положеният от стажантите и доброволците труд ще им бъде признаван и за медицински стаж при дипломирането, посочи проф. Мурджева. Ето какво още разказа пред репортер на DCNEWS.

– Проф. Мурджева, призовахте ваши студенти да бъдат доброволци в COVID отделения. Имате ли вече желаещи, колко са те и в кои отделения отиват да работят?

– Да, направихме призив към нашите студенти, медицински сестри и стажант-лекари от Медицинския факултет. Имаме студенти, които се отзоваха. Към настоящия момент има 16 студенти, част от тях вече започнаха работа в някои от университетските болници, но има и такива, които изразиха желание да работят в неуниверситетски болници като „Св. Мина“. Двама доброволци се намериха за карловската болница. Имаме близо 30 медицински сестри, които освен стажант-сестри, са и в последните курсове на обучение – III-ти курс, а също и второкурснички, които желаят да работят в реална среда. Част от тях вече са сключили договори с някои от университетските болници – има и в УМБАЛ „Св. Георги“, и в УМБАЛ „Каспела“, но има и такива, които изразяват желание да работят в нековид отделения. Така че ние предоставяме тези списъци на разположение на директорите, както и на Медицинския областен щаб, за да могат да приоритизират нуждите от стажант-лекари и медицински сестри и да се свържат с тях, за да могат да сключат и договори.

– А какви са притесненията на студентите, които не искат да бъдат доброволци?

– Не би следвало да има притеснения, защото, ако се спазват противоепидемичните мерки, дори в COVID отделението, т.е. носят се маски, специалните костюми, ръкавици, ако това се спазва, шансът за заразяване е минимален, дори бих казала – по-нисък от други нековид отделения, в които не се спазват тези мерки. Известно е, че има и случаи на COVID-19 болни, които се появяват и в други отделения, и в други клиники, че боледуват и там лекари и сестри, но в голяма част от случаите се касае за неспазване стриктно на тези противоепидемични  мерки.

Друг е въпросът, защо стажантите се чувстват неподготвени. Във всички медицински университети по време на стажа, ние сме създали условия тези студенти да стъпват в клиниките и отделенията, да се учат от колегите си лекари какво точно да правят, как да снемат анамнеза, история на заболяването, как да попълват документацията, как да назначават изследвания и терапия. И всеки, който би могъл и иска да научи това, той ще се справи и ще го научи. Който има желание, той ще бъде подготвен! В нашите университетски болници се дава достатъчно възможност на стажантите да бъдат ограмотени.

– Има ли желаещи, които учат за лаборанти и искат да работят в лаборатории, да се включат в реална работа?

– В момента като че ли тези лаборатории нямат толкова голям проблем с осигуряване на кадрови състав. Да, има го този проблем, че в последно време се създадоха много специализирани лаборатории за COVID диагностика в страната. Намериха се и хора, които да работят там. В нашия университет има поне трима души от нашата катедра „Микробиология“, които подпомогнаха разкриването на такава лаборатория към УМБАЛ „Св. Георги“ и до момента работят там. Това са доц. Мария Атанасова – вирусолог, д-р Йордан Калчев, д-р Гергана Лингерова. Смятам, че това не е големият проблем, големият проблем е търсенето на лекари и медицински сестри за COVID-19 отделенията, разбира се и за другите нековид отделения, които могат да поемат функциите на сестри и лекари, за да освободят пък те самите персонал, който да отиде в специализираните отделения за COVID-19. Там е проблемът!

– Ще се признава ли стажът на студентите, които практикуват в COVID отделения?

– Що се отнася до нашите решения за признаване на стажа за работещите в COVID отделения, специално за стажант-лекарите, ние признаваме около 150 дни от техния стаж по вътрешни болести, по инфекциозни болести, малка част от стажа по педиатрия и хирургия. Защото влизайки в едно COVID отделение, те не лекуват само вируса, който е там, а лекуват всички онези евентуални усложнения и поражения, който вирусът може даде върху белодробната, кръвотворната, сърдечната и нервната система на организма. Така че компетенциите, които ще получат, понякога излизат извън рамките на инфекциозните и вътрешните болести.

Подобни статии

Top