Проф. Нели Сивкова: Макулната дегенерация на очите е остаряване на тъканта

Какво представлява заболяването?

Днес е последният ден, в който в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги” се провеждат безплатни прегледи за влажна дегенерация на макулата (ВДМ), свързана с възрастта и диабетен макулен едем. Прегледите са част от кампанията „Зрението е всичко. Прегледай се!“, организирана от „Портал на пациента” и „Байер България”.

Безплатни прегледи за влажна дегенерация на макулата в УМБАЛ „Св. Георги“

Мисията на кампанията е предотвратяване на слепотата чрез информираност на пациентите и навременни прегледи. Тя е насочена към хората над 55-годишна възраст, тъй като те попадат в рисковата група за развитие на двете заболявания.

По този повод репортер на DCNEWS разговаря с проф. д-р Нели Сивкова, началник на Клиниката по очни болести.

– Проф. Сивкова, какво представлява макулната дегенерация и кого засяга най-често?

– Макулната дегенерация, свързана с възрастта, е заболяване, което се среща във възрастта след 55 години, като след 75 години всеки четвърти човек има такава дегенерация. Какво представлява това заболяване? Първо, макулата (т.нар. жълто тяло) е центърът на ретината, която пък е мозъкът на окото. Тя е отговорна за финото зрение, както и за усещането за цветове.  С централната част на ретината ние виждаме детайлите, четем и виждаме ясно. Ако има дефект в тази структура – жълто петно или макула, тогава централното зрение има петно в центъра.

Има два вида дегенеративни промени на макулата, които възникват с възрастта. Едната е сухата форма, която е по-често срещана. Това са възрастови промени, като натрупване на детрит. Детритът  всъщност е естественото остаряване на тъканта. Това образувания, които се натрупват като друзи в центъра на макулата. Те невинаги ангажират идеалният център на макулата, понякога са около нея, гравитират около идеалния център и по този начин не пречат толкова много на централното зрение. Процесът е много бавен и затова считаме, че сухата форма е по-лесно поносимата за тази възрастова група от пациенти.

При влажната форма възникват непълноценни кръвоносни съдове, които се разрастват в идеалния център. Те пропускат течност и в най-лошия случай кървят. Кръвта действа токсично на фоторецепторните клетки и оттам на възприятието, така че много по-рязко пада зрителната острота и по-трудно се възстановява.

При това заболяване пациентът вижда криви линии в началото, а по-късно – едно маскиращо централното зрение петно, което вече не му позволява изобщо да вижда централно. В началото вижда само разкривени – или уголемени, или умалени линии, затова и нашият тест, който използваме за скрининг е т.нар. мрежа на Амслер, която е кариран лист с точка в средата. Пациентът поглежда в точката с всяко око поотделно и ако тази решетка навсякъде е с абсолютно равномерно разпределени квадратчета без да криви, всичко е наред. Ако обаче се появят кривини, трябва да се обърне към очен лекар. Така вкъщи всеки може много лесно да се самодиагностицира и насочи към очен лекар.

Точно за тази влажна форма от 1 април тази година има 100% реимбурсиран препарат от НЗОК „Афлиберцепт“, който се предоставя на нашите пациенти. Това е една от последните версии на т.нар. VEGF инхибитори, които потискат разрастването на съдово-ендоделния растежен фактор, блокира действието му, който е един от виновниците за разрастването на тази непълноценна съдова мрежа.

Медикаментът се поставя вътре в окото, в стъкловидното тяло, с три зареждащи дози и следва вече поддържаща терапия, която може  да продължи години, докато се изчерпи ефектът на медикамента.

– Кои пациенти могат да се възползват от това лекарство?

– Това са пациенти, които отговарят на съответни критерии. Когато вече оформяме протокол за лечение, защото този медикамент се отпуска от касата при определени изисквания и критерии, които трябва да се покрият, тогава изследваме централното зрение с точната корекция от диоптри и ако не можем да постигнем 10% зрение (граничната бразда е 0,1). Ако зрението е по-ниско от тези 10%, пациентът излиза от критериите за лечение – няма смисъл от него. Ако зрението е между 10 и 70% корекция и има съответните находки в очното дъно, тогава правим това лечение. И допълнително изискваме лазерен скенер, който маркира формацията, измерва я и флуоресцинова ангиография – това е изследване което се използва, за да се види съдовата мрежа.

Болният получава протокол, с който отива при личния лекар, който пък му изписва лекарството. Пациентът го взема от аптеката, връща се при нас и ние му го инжектираме в условията на операционна – стерилни условия, в стъкловидното тяло на окото.

– Лекува ли се макулната дегенерация и оперативно?

– Оперативно това заболяване вече не се лекува. Имаше подобни опити за оперативно лечение, но вече отпаднаха. В момента златен стандарт за лечение на влажната форма на макулна дегенерация са т.нар. VEGF инхибитори.

– Подобрява ли се  зрението след прилагане на лекарството?

– Да. Освен това при всички положения, за да издадем следващ протокол, трябва да имаме подобрение на зрението.

– Кои са факторите, които водят до това заболяване на окото?

– Възрастта, върху която нямаме власт, тъй като заболяването се среща най-често при възрастни хора около 75 години, макар понякога да го има и при хора над 55 години. Друг фактор е тютюнопушенето, който е статистически достоверно доказан. Има и много други фактори – наследственост, която също има значение, синя или ултравиолетова светлина, начин на хранене, начин на живот…

Всички тези фактори се наслагват, но в дълбоката си същност това е едно остаряване на тъканта, която при някои хора протича по този начин.

Проф. дм д-р Нели Сивкова е началник на очна клиника към УМБАЛ „Св.Георги“ – Пловдив. През 1984 г.завършва висше образование в Медицински университет в Пловдив. Придобива специалност по “Очни болести” през 1994 г. Научната степен „доктор“ й е присъдена през 1994 г. Доцент става през 2004 г. От 2012 г. e професор към Катедрата по очни болести на Медицински Университет в Пловдив.

Има специализации в Тюбинген, Мюнхен, Есен, Берлин, Марбург (Германия), Виена (Австрия). Многобройни квалификационни курсове в чужбина и България по микрохирургия на катаракта (факоемулсификация), хирургия на ретина (минимална хирургия, безшевна парс-плана витректомия с ендотампонада), пластична хирургия, лазери в офталмологията, ехография на око, оптична кохерентна томография.

Членува в Американска асоциация по катаракта и рефрактивна хирургия (ASCRS), Eвропейска асоциация по катаракта и рефрактивна хирургия (ESCRS), Немското офталмологично дружество (DOG), Интернационален борд по ЕВРОРЕТИНА (EURETINA), Онкологична очна група (OOG). Почетен член е на Румънското дружество на ретинолозите, член е на изпитна комисия към Европейски борд по офталмология (EBO)

Тя е организатор на международни симпозиуми с демонстрации “на живо ” на иновативна безшевна хирургия на леща,ретина и стъкловидно тяло в екип със световно известни хирурзи.

Подобни статии

Top