Професия „болен“: Ето как фирма в Пловдив е източвала фонд „ДОО“ на НОИ с фалшиви болнични (ВИДЕО)

Уважаван пловдивски лекар и местен бизнесмен замесени в схемата

Фирма  е източила от фонд „Държавно обществено осигуряване“ на НОИ около 130 000 лв. с фалшиви болнични листове. Това съобщи наблюдаващият досъдебното производство по случая прокурор от Районна прокуратура – Димитър Пехливанов. Това е станало след договорка с председателя на ортопедичната лекарска комисия в ДКЦ-1 в Пловдив. 65-годишният лекар, който е един от уважаваните пловдивски ортопеди-травматолози, е бил задържан вчера, повдигнато му е обвинение за документна измама в големи размери и издаване на фалшиви амбулаторни листове. Впоследствие ортопедът е освободен под парична гаранция от 30 000 лв.

В процес на издирване е собственикът на фирмата – мъж от Харманли, който е регистрирал фирмата си там, но всъщност е живеел в Пловдив. DCNEWS научи, че лекарят е д-р Георги Кръстев, а фирмата – „ДЖИ ЕФ ТИ – България“ ЕООД, а неин собственик е Стефан Грозев. На него също е повдигнато обвинение задочно, засега той се укрива и е обявен за общодържавно издирване.

Лекарят и бизнесменът били близки и се договорили да стартират схемата за източване на фонд „ДОО“ на НОИ на приятелски начала още през 2007 година. Прокуратурата се задействала, след като получила сигнал, че фирмата е назначила 10 души от цялата страна, които преди това са били нископлатени, на висококвалифицирани длъжности с максимален осигурителен доход. За тях в в продължение на година и половина от ортопедичната лекарска комисия са били издадени 117 болнични листове за 1 674 дни на обща стойност 76 хиляди лева.

До момента по делото е установено, че лекарската комисия е издала 41 фиктивни амбулаторни и 40 болнични листа за 36 310 лв., уточни зам.-окръжният прокурор Румяна Зайкова-Калеева.

Нито един от десетте работници във фирмата не е бил преглеждан от лекарската комисия.

Болничните обаче били издавани на конвейр и според свидетели било по-лесно да се сдобиеш с болничен от тази комисия, отколкото с карта за градския транспорт. Собственикът и управител  на дружеството също е получавал болнични и е практикувал т.нар. професия „болен“, като се е „осигурявал“ в собствената си фирма. Само с неговите болнични от НОИ са били източени 54 хил. лв., а с тези на работниците, от тази и други комисии, фирмата е източила общо 76 000 лв., поясни прокурор Пехливанов.

Всички болнични са издавани за максимален срок от време – 101 дни. Диагнозите били лаконични. Според схемата бизнесменът уговарял бъдещите си работници – хора от Габрово, Велико Търново, Севлиево и др. градове, да подпишат с него трудови договори за висока заплата и пълно осигуряване. Впоследствие обаче им обяснявал, че фирмата предстои да започне работа, стартира строителни или други проекти, но има затруднения. Междувременно обаче източвал парите, които постъпвали в микросметки, които накрая Грозев превеждал в собствената си сметка и се разпореждал с тях. Случвало се да им изплати някакви малки суми, но на ръка, допълни наблюдаващият прокурор.

Към момента фирмата дължи на фонд „ДОО“ около 60 хиляди лева за осигурителни вноски.

Според шефа на ОДМВР-Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев вчера са били претърсени пет адреса, четири от които в Пловдив, а един в Пазарджик. Иззети са медицинска документация, флашки, компютърни конфигурации и автомобил на един от двамата обвиняеми.

Обвиненията, повдигнати от прокуратурата, предвиждат от 5 до 15 години затвор.

На живо: Ето как фирма от Пловдив е източвала фонд ДОО на НОИ с фалшиви болнични листове

Публикувахте от DCnews Новини от Пловдив и региона в Вторник, 25 август 2020 г.

Подобни статии

Top