Професор от УХТ невинен, нямало доказателства да е искал подкуп от студенти

Оневиниха и мъжете, сочени за негови помагачи

Професорът от Университета по хранителни технологии Симеон Василев бе напълно оневинен от Пловдивския окръжен съд днес за поискан подкуп от студенти. За невинни бяха обявени и сочените за негови помагачи Димитър Димитров и Петьо Колев.

Тримата, заедно с още един професор от УХТ – Николай Банков, бяха арестувани за поискани подкупи от студенти, които искали по-високи оценки, на 15 май миналата година. Арестите станаха след разследване на „Господари на ефира“. Впоследствие делото срещу проф. Банков бе отделено и се гледа от друг съдебен състав.

Съдът днес прие, че обвиненията срещу тримата подсъдими са недоказани. По време на делото не били събрани достатъчно доказателства проф. Василев да е искал 650  лв. от студентите си. Нито в него, нито в Колев и Димитров не е била намерена такава сума. Освен това оценките на студента, заради който бяха арестувани преподавателят и евентуалните му помагачи, не са били нанесени в електронните протоколи, както и в Главната книга на УХТ. Не са били събрани доказателства също проф. Василев да е притежавал 32 патрона за боен пистолет, намерени в кабинета му. По време на делото бе установено, че този кабинет се ползва и от други преподаватели в университета, като един от тях е бил балистик, а самите патрони са произведени през 1953 г.

Присъдата може да бъде протестирана и обжалвана в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

Подобни статии

Top