Професор пита зам.-декан в УХТ знае ли Закона на Ом

Проф. Банков даде показания пред съда

Професорът по Теоретична електротехника Николай Банков от Университета по хранителни технологии (УХТ), който е подсъдим заради жалби на студенти, че им искал пари, за да им даде изпитите по електротехника, попита днес в съдебната зала зам.-декана на техническия факултет доц. Радослава Габрова, знае ли Закона на Ом.

Професор поиска отвод на пловдивска съдийка заради общи приятели във Фейсбук

Това стана по време на поредното заседание по делото срещу професора и неговия съучастник Димитър Димитров. Делото срещу двамата бе образувано след разследване на „Господари на ефира“ заради поискани подкупи от двама студенти.

Върнаха делото срещу професор Банков от УХТ в прокуратурата

Доц. д-р Радослава Габрова, която е завеждаща катедра в Техническия факултет, бе разпитана днес като свидетел. Тя обясни, че на 11 май 2017 г. двама студенти, единият от които – Христо Елкин (който подаде сигнала на „Господарите“), са отишли при нея и са й казали, че не са успели да си вземат изпита по теоретична електротехника при проф. Банков. „Познавам ги добре, водих им различни дисциплини. Предстоеше им дипломиране. Говорих с тях и те разказаха, че същия ден били при Банков за разговор. Разказаха ми за разговора и ми показаха листче с номер“, обясни доц. Габрова.  Впоследствие, на 15 май, тя разбрала, че полиция е задържала професора.

След разпита на доц. Габрова, проф. Банков я попита дали двамата студенти са си взели изпита, след като той е бил арестуван. Шефката на катедрата отговори утвърдително и обясни, че те са били изпитани от комисия. Тогава Банков попита, кои са били преподавателите в комисията и настоя доцентката да му отговори, какво гласи законът на Ом. Габрова не отговори на този въпрос и си тръгна.

Банков: Нивото на студентите в УХТ е потресаващо ниско

Впоследствие професорът даде обяснения в съдебната зала. Той разказа, че нивото на студентите в УХТ в момента било потресаващо ниско. „Едва-едва ги крепим, за да завършат“, посочи Банков.

По думите му студентите не пишат, а вадят телефони и снимат. Държали се и много нахално. Въпреки това той им дал пореден шанс, като уведомил за това декана на Техническия факултет.

Впоследствие двама от студентите дошли при него с Димитър Димитров – другият подсъдим по делото и познат на професора. Димитров помолил преподавателя да им помогне да си вземат изпита. Тогава професорът му казал, че иска той да им реши задачите и да им ги обясни, а в понеделник те да дойдат на изпит. 

1 2

Подобни статии

Top