Професор поиска отвод на пловдивска съдийка заради общи приятели във Фейсбук

Двамата имали 28 общи приятели във Фейсбук

Професорът от УХТ Николай Банков поиска отвод на пловдивската съдийка Елена Захова заради общи приятели във Фейсбук. Преподавателят по електротехника и шеф на катедра „Електротехника и електроника“ в университета посочи днес в разпоредителното заседание по делото, заведено срещу него заради жалби на студенти, че им искал пари, за да им даде изпитите по Теоретична електротехника, че имал 28 общи приятели със съдийката от Окръжния съд. Захова, известна като една от най-принципните съдии в пловдивската съдебна палата, председателства тричленния състав, който е разпределен да гледа делото срещу проф. Банков и съучастникът му Димитър Димитров.

Освен че имали общи Фейсбук приятели, Банков посочи като мотив за отвод също членството си в туристическо дружество „Руен“. На предишното заседание по делото това бе мотивът едната от съдебните заседателки – Анна Гигова, да си направи отвод. Жената членувала в същото дружество. Така на нейно място сега бе избран нов съдебен заседател. Според професора туристическото му хоби също било причина за отвод на съдийката, тъй като тя често ходела на походи и туристически чествания, а заедно с нея ходели и негови приятели.

Съдия Захова обаче отказа да си даде отвод по тези причини.

Тя посочи, че има над 400 приятели във Фейсбук и това нямало как да бъде основание да се отведе. По думите й било напълно допустимо магистрат да има Фейсбук профил, в който да отразява събития от личния си живот, като спазва правилото да не уронва личния си престиж и този на съдебната система. „Голяма част от т.нар. ми „приятели“ са от групи за пътешествия или стоки за бебета и деца. Не може да се приеме, че по някакъв начин  това влияе върху служебните задължения на съдията“, посочи още Захова и думите й бяха записани в съдебния протокол. 

1 2

Подобни статии

Top