Производители блокираха пътя Пловдив-Карлово, изсипаха чушки и патладжани на земята

Земеделците се заканиха да изсипят зеленчуците, унищожени от градушката, пред Парламента

„Ще изсипем пред Парламента продукция, която е унищожена от градушката“. – Това заявиха земеделските производители на протеста на пътя Карлово – Пловдив, докато го правеха в нивите край него. Те не вярват на обещанията на земеделския министър и искат потвърждение на неговите публични ангажименти към тях.

В 12.00 часа днес недоволните блокираха пътя за около половин час. На мястото охраняваше полиция.

„Държавата е убиец! Тези, които сме засегнати, не получаваме подкрепа от Министерството на земеделието. Ще има протести, докато нямаме ясно отговори за обвързаното подпомагане“, категоричен е най големият производител на чушки и патладжани Живко Здравков, от Дълго поле.

Повечето от земеделците оттеглят своите подадени заявления, защото изискванията са непоносими за тях.

„Земеделски производители от Ръжево Конаре, Дълго поле, Шишманци, Белозем, Маноле, Стряма, Калековец и други съседни села, където имаше забрана да се използват ракети за борба с градушката, са крайно решени да си търсят правата, защото са обречени на глад“, съобщи по-рано Пламен Николов, заместник-кмет на община Калояново.

Той поясни, че е получил десетки сигнали от производители с напълно унищожена реколта от плодове и зеленчуци.

Обвинението е, че Министерството на земеделието ще бави плащанията за реколтата, която бе ударена на 100% от градушка, защото не са били използвани ракети за борба с нея.

Унищожени са насаждения от пипер, патладжани, домати, малини, но комисиите, които са преминали не признават на 100 % щети, затова повечето земецелци оттеглят  документите си, и са в по думите им, пълна безизходица.

На 7 сепември ще стане ясно, в кой ден от следващата седмица  – земеделските стопани от цялата страна ще излязат на национелн протест в столицата, където ще блокират улици.

Част от тях утре, на 6 септември ще се срещнат с президента Румен Радев, който идва за среща с производители в село Белозем, за да обсъдят щетите от градушките през август.

Източник и снимки: Радио Пловдив/Живка Танчева  

Подобни статии

Top