Производители изсипаха череши на асфалта в знак на протест (СНИМКИ)

Има дисбаланс в пазара на череши, призна зам.-министър на земеделието

„В момента има дисбаланс между предлагането и купуването на череши, това показват числата и в това е проблемът. Изкупните цени сега варират между 65 стотинки до 2,50 лева. Но да не забравяме, че 20 процента от продукцията не е договорена предварително. До няколко дни обаче очаквам да се балансира пазарът – големи фирми от Кюстендил купуват череши от Стара Загора, румънските търговци вече са в Северна България и т.н.“. Това каза днес по обяд зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров на производители на череши и берачи, които се вдигнаха край Стара Загора на протест срещу ниските изкупни цени на плодовете.

Черешарите бяха готови да затворят и отклонението на пътя от Стара Загора към магистрала „Тракия“, но многобройните полицаи, струпани на мястото, не им позволиха. Протестиращите  засипаха с череши асфалта на пътя към близкото село Загоре, без да го блокират.

Те почерпиха и зам.-министър Димитров с плодовете си, но до разбирателство двете страни така и не стигнаха. Макар че той ги увери, че министерството наблюдава от седмица отблизо процесите в сектора и ако цената падне под себестойността на черешите, има финансови инструменти, с които да се намеси. „Но компенсираме загуба на себестойност, не загуба на печалба“, предупреди той.

Зам.-министърът призна, че е учуден от протеста и предположи, че протестиращите са подведени да протестират, защото министерството вече било започнало консултации с производители и хора от научните среди, за да очертае реалната пазарна обстановка за годината. Като разбрал обаче за акцията от медиите, Димитров дошъл да се види със стопаните на място  от уважение към труда им. След това той замина на разговори по същия проблем в Пловдив.

Източник и снимки: 24 часа

Подобни статии

Top