Прокуратурата: Арестуваният лихвар в Пловдив е бил известен като банка „Менду“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Девет са били арестувани в рамките на акцията вчера, трима са задържани за 72 часа

Банка „Менду“. Така е бил известен лихварят Стефан Асенов, чийто прякор е бил Менду, съобщи днес пред журналисти окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. По думите му хората, които са му били длъжници, са били убедени, че вземат пари назаем от банка и че Асенов е имал протекции от всички институции, а също, че е можел да осигури такива и на тях.

Лихварят, който бе арестуван вчера е задържан с прокурорско постановление за 72 часа. При процесуално-следствените действия на полицията вчера в Аджисана и целия град са арестувани още 9 души, засега само за 24 часа.

Предисторията

Всичко започнало с това, че през декември миналата година млад оперативен работник отишъл при окръжния прокурор и шефа на ОДМВР-Пловдив ст.комисар Йордан Рогачев, за да съобщи за лице, което се занимавало дълги години с лихварство, притежава много недвижими и движими имущества, без да има официални доходи, без да развива търговска дейност, като част от имуществото било на неговата фамилия. Лицето било от ромски произход и живеело в Аджисан махала.

При спецакция: Арестуваха известен пловдивски лихвар, иззеха много пари

„Първоначално приех, че не е възможно толкова години това лице да се занимава с такава дейност и аз да не знам, но поясненията на оперативния работник беше, че върху него е разпъвана опека от различни институции, поне така се говорело“, разказа окръжният прокурор. „След разширяване на информацията се уговорихме да проверим дали е възможно, което говори лошо за институциите, откровено казано и се установи, че наистина е така„, допълни магистратът.

Така било образувано досъдебно производство по случая и в продължение на близо пет месеца се извършвали активни оперативни действия под наблюдението на прокурор и определен от ст.комисар Рогачев полицай.

Хората се страхували от лихваря и семейството му, смятали, че има протекции от институциите

Оказало се, че Асенов е работел необезпокояван като лихвар в продължение на 12 години – от 2008 досега, като според разпитаните над 60 свидетели бил наследник на много известния в ромската общност лихвар Али, за който прокуратурата няма информация. Менду ддавал заеми срещу огромна лихва, като изобщо не се занимавал с дребни сделки от порядъка на 4-5000 лв. Той продавал коли и апартаменти на лизинг, давал заеми за стартиране или съживяване на бизнеси и т.н.

При обиските в дома му и в тези на фамилията му, е било установено, че той разполага с голяма къща в Аджисана, строи нова, 6-етажна кооперация в махалата, а готовите си апартаменти дава под наем или на лизинг, има множество недвижими имоти, а през годините през ръцете му са минали над 200 коли, тъй като за пред хората се занимавал с „внос“ и продажба на луксозни автомобили.

Над 100 ченгета тарашат махалите в Пловдив след ареста на лихваря в Аджисана

1 2 3

Подобни статии

Top