Прокуратурата: И друга служителка от РЗОК е вземала пари (ВИДЕО)

Д-р Деспотов й ги давал

И друга служителка от РЗОК-Пловдив е вземала пари покрай д-р Иван Деспотов и Влади Манев, които бяха обвинени във вземане на подкуп от общо 50 хиляди лева за източването на бюджета на здравната каса чрез фиктивни протоколи и рецепти за скъпоструващи лекарства за лечение на хепатит С. Това съобщи днес пред журналисти апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов, след като апелативният съд остави в ареста двамата служители на касата под тепетата.

Зрелищен арест на държавни служители в Пловдив (СНИМКА)

Директорът на дирекцията д-р Деспотов е предлагал пари на една от служителките, която е привлечена като свидетел по досъдебното производство и тя е получавала от него различни суми.

Един от арестуваните от РЗОК-Пловдив – шеф на дирекция

„Жената каза, че за нея било ясно по кои поводи и за коя фирма ги получава тези пари, но така се е случило. Дали тя ще бъде привлечена като обвиняем по делото е проблем, който ще решава разследването“, поясни прокурор Даскалов. Според него засега шефът на дирекцията няма обвинение за това, че е давал пари на тази жена.

1,1 млн.лв. източени от НЗОК от пловдивски аптечен бос

Без двамата служители схемата за източване на касата не би била възможна

Даскалов посочи пред съда, че прокуратурата е поискала мярка за неотклонение „задържане под стража“ именно за тези двама служители, тъй като ако без тях не би могло изобщо да се осъществи подобно престъпление. Той беше категоричен, че има достатъчно доказателства, включително и СРС-та, които обосновават факта, че шефът на дирекция ДКИМДПА в местния клон на касата д-р Иван Деспотов и началникът на отдел „Контрол на аптеките“ Влади Манев са извършили престъплението, в което са обвинени.

Срещу двамата висши служители на РЗОК са повдигнати обвинения за документна измама чрез изготвяне на документи с невярно съдържание (фиктивни протоколи и рецепти за лекарства) и за подкуп в размер на 50 хиляди лева, като Манев и Деспотов имат обвинения за вземане на подкуп и помагачество, уточниха от прокуратурата.

Шефовете от РЗОК можели да повлияят на колегите си

1 2 3

Подобни статии

Top