Прокуратурата: Не сме мишки, че да се крием! Заставаме с името си!

„Аз не съм мишка и колегите ми, които стоят на тази маса, не са мишки, за да бъдем упреквани, че сме се скрили. Аз заставам с името си и с подписа си пред вас“,

заяви по време на пресконференцията в прокуратурата наблюдаващият досъдебното производство срещу д-р Иван Димитров – прокурор Георги Пенев.

Той беше категоричен, че говори не под влияние на уличните протести, нито на писанията и всички направени до момента коментари в медиите.

„Тук и в материалите по делото се събра всичко, което беше разказано накратко от окръжния прокурор, въз основа на фактите – такива, каквито са. С името и подписа си съм преценил, че така нареченият доктор, който наистина е доктор и в момента е един национален герой, е извършил престъпление по чл. 119 във вр. с чл. 115 – превишаване на пределите на неизбежна отбрана. И нека това добре да го запомните, че е неизбежна отбрана, а не самоотбрана, защото много колеги се упражняваха на тази тема. Освен това ще му бъде повдигнато обвинение и по чл. 339 за незаконното притежаване на патроните и на пистолета, с който е убил Плъха“, подчерта прокурор Пенев.

Лелята на д-р Димитров насочила полицаите към него (ВИДЕО)

„Чухме много интерпретации на тема „неизбежна отбрана“, но не е колегиално от страна на юристи да дават мнения, без да имат пълната картина на престъплението“,

ядосано пък заяви окръжният прокурор Румен Попов. Той беше раздразнен, че при наличните факти, прокуратурата е била поставена в положение да отговаря на въпроси като този – защо е бил задържан дори за 72 часа обвиняемият.

Пускат д-р Иван Димитров от ареста! (ВИДЕО)

„Защото при такива престъпления е необходимо да се извършват редица действия, да се съберат доказателства и тогава да се говори за това. Дали има неизбежна отбрана или няма, и в каква степен, това ще се изясни в хода на едно достатъчно пълноценно разследване. Прокуратурата, извинете за тона, никога не се е крила. Тя говори, когато има какво да каже. Надявам се, че никой от вас не може да се оплаче от липсата на информация, а не сме длъжни и нямаме никакво правно основание в рамките на 24 часа от случването на инцидента, да кажем как се развива едно разследване. Но не можем да търпим и упреците!

Разбира се хората имат право да протестират, но първо, според мен, трябваше да бъдем чути. И сега се надявам да бъдем чути!

Бих искал да кажа и следното: дали законите са съвършени или несъвършени, отговор на това не дава прокуратурата. Законите се творят другаде, а именно в Народното събрание. И на мен като гражданин не ми харесва, че все още не е криминализирано и продължава да не е криминализирано, подготовката за заливането с киселина или за осакатяването на даден човек. Случаи – в изобилие. И многократно са били отправяни апели към законотвореца, да въведе това. Иначе казано, ако някой по някакъв повод, не дай си Боже, се подготвя да залее нас и наши близки,  да ги осакати, това не е наказуемо. Трябва да хванем човека, когато е направил, не дай си Боже това, за да носи отговорност“, каза още Попов.

Той допълни, че е неколегиално от страна юристи да дават различни изявления по различни медии, без да са запознати с фактите. „Включително и колега, който си позволи да нарече, че прокуратурата е действала глупаво и че е страхлива. Не така беше в случая при убийството на сестри Белнейски с влязла в сила присъда от същия колега, който ги защитаваше“, посочи обвинител №1 на Пловдивска област.

Той беше категоричен, че дежурният прокурор няма право по закон да освобождава, по делото, по което не е наблюдаващ, нито да извършва каквито и да е действия по това дело, както и да се среща с протестиращи.

„Реакцията на прокуратурата беше такава, каквато е. Казваме сега това, което имаме да кажем“, заключи Румен Попов.

Подобни статии

Top