Прокуратурата: Няма човешка грешка при авиокатастрофата с вертолета

Хеликоптерът паднал за 3 секунди

Няма човешка грешка при авиокатастрофата с вертолета. Най-вероятно става дума за авария, заяви тази сутрин в ефира на bTV говорителят на Главна прокуратура Румяна Арнаудова.

Тя съобщи, че още при първия сигнал за инцидента на място са отишли прокурори от Военно-окръжната прокуратура в Пловдив, както и самият военно-окръжен прокурор полк. Димо Бъчваров. Веднага са започнали огледи на мястото на произшествието, които ще продължат и днес.

По думите на Бъчварова  хеликоптерът Ми-17 е летял на 20 м височина и внезапно е паднал за 3 секунди.

„Хеликоптерът целият ден е изпълнявал тренировъчни задачи. Преди този полет на него са летяли други екипажи. Този екипаж е трябвало да извърши тренировка по спасяване. В един момент се устремява бързо към земята. Хеликоптерът е бил в изправност, на въоръжение в Българската армия от октомври 1989 г. През 2016 г. е минал ремонт. Двамата пилоти – са опитни. Единият има 600 летателни часа, другият – 500 летателни часа. Най-вероятно става въпрос за техническа неизправност, не може да се говори за пилотска грешка”, заяви снощи военният министър Красимир Каракачанов.

Двама са загиналите при падането на вертолет Ми-17 (СНИМКИ И ВИДЕО)

Припомняме, че загиналите пилоти са капитан Пламен Пантелеев и капитан Стоян Неделчев. Единият от тях е от Елхово, а другият от село Бяла, Русенско, уточни министърът.

Ето кои са загиналите пилоти при авиокатастрофата на Крумово

„Всичко е станало много бързо и дори самите пилоти не са имали възможност да подадат сигнал. Най-вероятно става въпрос за авария в машината, а не за грешка на пилотите“,  каза Каракачанов и допълни, че продължава разследването за установяване на причините за катастрофата.

В стабилно състояние остава третият член на екипажа – бордният инженер офицерски кандидат Алексей Каменов. Снощи той е бил преместен за лечение във ВМА – София. Той е в стабилно състояние, с травма на крака и счупени ребра, съобщи Каракачанов.

Ексклузивно! Вижте ВИДЕО с падналия хеликоптер секунди преди разбиването му

Падналият хеликоптер е водил парада в София на 6 май.

Подобни статии

Top