Прокуратурата образува 13 досъдебни производства за болници

Проверяват и „Център за психично здраве – Пловдив“ ЕООД

Прокуратурата образува нови 13 досъдебни производства за безстопанственост в болници в страната. Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди всички разследвания за безстопанственост в болниците да се ръководят от Софийска градска прокуратура и да се разследват от следователи от Национална следствена служба, съобщиха от прокуратурата.

Новите разследвания са в Пета многопрофилна болница за активно лечение УМБАЛ „Царица Йоанна“, СБАЛО „Проф. Бойчо Бойчев“, УМБАЛ „Света Анна“, националната кардиологична болница, болницата по хематология, инфекциозната болница – всичките в София, както и болниците във Видин, Разград, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен.

Всички дела, дори на болниците от страната ще се разследват в София, за да се избегнат съмнения за пристрастност. Прокуратурата е възложила на полицията допълнителна проверка на договори за медицински услуги в още редица големи болници.

На 16 март прокуратурата влезе в осем болници в страната, една, от които – „Пирогов“, заради безстопанственост при управлението им. От прокуратурата уточниха, че повечето лечебни заведения, в които предстои разследване, са пред фалит – теза, която бе напълно отречена от здравните власти.

Тогава прокуратурата образува досъдебно производство заради безстопанственост в „Пирогов“. Оказва се, че нарушенията са започнали през 2010 г. още при предишните ръководства на болниците, като те се изразяват в сключване на незаконни договори, както и договори за отдаване на апаратура под наем.

Разследвания започнаха и в болниците в Бургас, Благоевград, Русе, Велико Търново, Кърджали, Ловеч и Попово. До края на март Министерството на здравеопазването трябваше да изготви подробен доклад за състоянието на всяка една болница у нас.

Подобни статии

Top