Прокуратурата подхвана 8-те милиона лева източени в схема за фиктивни ученически почивки - DC news

Прокуратурата подхвана 8-те милиона лева източени в схема за фиктивни ученически почивки

Те са били организирани от държавното дружество „Ученически отдих и спорт“

Софийска градска прокуратура се самосезира по публикация в медиите относно източени близо 8 милиона лева в схема за фиктивни почивки за ученици, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Те са били организирани от държавното дружество „Ученически отдих и спорт“, което е под контрола на Министерството на образованието и науката (МОН).

Според публикацията, нередностите са установени от поредица от проверки на МОН през последните 4 месеца. Констатирано е, че при стартиране изпълнението на сключен договор между МОН и търговското дружество, последното е поискало и получило заплащане за 299 097 нощувки в размер на 9 110 494 лв., а в единната система за туристическа информация (ЕСТИ), в която по закон задължително се регистрират всички туристи, включително и учениците, за периода от юли 2019 г. до края на юни 2021 г. фигурират записи за едва 6116 нощувки за деца в базите на търговското дружество на МОН, за които министерството би трябвало да преведе само 186 293 лв.

Афера с фиктивни почивки за ученици разкри одитът на МОН

Изнесените данни за финансови злоупотреби предстои да бъдат проверени и анализирани от прокуратурата. За целта наблюдаващия прокурор от СГП незабавно е започнал извършването на лична проверка, в хода на която да изясни всички обстоятелства по случая. На този етап са изискани документи от Министерството на образованието и науката.

Подобни статии

Top