Прокуратурата подхвана биоцентралата в Труд

ВАП и Районна прокуратура – Пловдив се самосезираха и разпоредиха проверки

Днес, 2 ноември 2020 г., Районна прокуратура – Пловдив се самосезира и разпореди проверка по публикации в медиите за работеща биоцентрала в с. Труд, обл. Пловдив, въпреки заповед за спирането й.

Извършването на проверката е възложена съвместно на РУ – Труд при ОД на МВР – Пловдив и на РИОСВ – гр. Пловдив.  В  нея ще бъдат включени и всички останали институции, имащи отношение към контрола на осъществяване на дейността на предприятието.

Срокът на приключването е едномесечен.

Междувременно Върховна административна прокуратура (ВАП) е образувала преписка, също въз основа на информация в медиите, в която се твърди, че в жителите на село Труд се оплакват от силна, неприятна миризма от горенето на биомаса за производство на ток от електроцентрала в района.

ВАП е изискала от министъра на околната среда и водите спешно да предостави информация за предприетите мерки и резултата от тях за отстраняване на вредните последици за населението в района на електроцентралата, както и на причините, породили нарушението.

Информацията следва да бъде обобщена в доклад и да бъде изпратена на ВАП в най-кратък срок.

Припомняме, че в събота се стигна до пломбиране на входовете на инсталацията в селото от РИОСВ. Незабавните строги действия срещу биоцентралата в с. Труд бяха предприети, след като екоинспекцията установи грубо погазване на Заповедта за принудителното й спиране, издадена от директора на 12 октомври.

РИОСВ поставиха 7 оловни пломби на всички входове на инсталацията в Труд

Снимка: РИОСВ-Пловдив

Подобни статии

Top