Прокуратурата подхвана хакването на интернет портала за зелените сертификати

Софийска градска прокуратура се самосезира по публикации в медиите за хакерската атака, заради която порталът се срина няколко пъти

Софийска градска прокуратура се семосезира и разпореди извършването на проверка по повод информация в медиите с данни за престъпление от общ характер за осъществена хакерска атака срещу Националната здравноосигурителна система.

Киберпосегателството от типа „отказ от услуга“ (DdoS) е било насочено към портала https://his.bg/,и е затруднило достъпа на потребителите до него. В публикациите се твърди, че няма пробив и намеса в системата и изтичане на данни на потребители, а отделните атаки са започнали малко след вземането на решението за задължителните зелени сертификати. Въпросният сайт на здравната система, през който се издават зелените сертификати за дейности на закрито, се е сринал на няколко пъти миналия четвъртък.

Според публикациите хакерските атаки са дошли от няколко държави на различни континенти.

Проверката е възложена на ГДБОП-МВР. След приключването и материалите следва да бъдат докладвани в Софийска градска прокуратура за преценка на събраните данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство.

Подобни статии

Top