Прокуратурата подхвана сметището със спринцовки в кв. „Гагарин“

„Градини и паркове“ първи разбрали за разхвърляните боклуци

Районната прокуратура в Пловдив наблюдава досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 353б, ал. 1 от НК – за управление на отпадъци не по установения ред, с което е създадена опасност за живота или здравето на другиго или за причиняване на немаловажни вреди за околната среда. Предвиденото за това престъпление наказание е лишаване от свобода от 1 до 5 години и глоба в размер от 5 000 лева до 30 000 лева.

Делото е образувано по постъпил сигнал за изхвърлени в контейнер за смет в гр. Пловдив PCR тестове и друго медицинско оборудване.

В хода на разследването е бил извършен оглед на местопроизшествие, иззети са веществени доказателства и са разпитани свидетели. Назначена е биологична експертиза на иззетите отпадъци.

Разследването по делото продължава. Срокът на разследването е двумесечен.

Припомняме, че тази сутрин пловдивският общински инспекторат спешно започна проверка на ул. „Ален Мак“ 2-4 в кв. „Гагарин“. Сигналът бе подаден от кмета на район „Северен“. Стоян Алексиев съобщил за неправомерно изхвърлени опасни медицински отпадъци в контейнерите за сметосъбиране и на близката детска площадка.

Проверяват опасни медицински отпадъци на ул. „Ален Мак“ в Пловдив

Междувременно стана ясно, че първоначално със случая се заели служители от ОП „Градини и паркове“. Те открили в кошчетата до детската площадка остатъци от лабораторни изследвания, PCR тестове за коронавирус, кръв, епруветки и документи на близката лаборатория, която ги изхвърляла. Те проследили от коя лаборатория хвърлят медицинските отпадъци, защото в района имало две. Впоследствие намерили документи и истината лъснала.

Служители на общинското предприятие отишли до лаборатория „Рамус“ и попитали как изхвърлят медицинските си отпадъци. Оттам ги уверили, че отпадъците се предават на куриери от София. Впоследствие обаче от „Градини и паркове“ успели да се свържат с хигиенистката, която почиства лабораторията. Тя обяснила, че събира отпадъците в чували, които се изхвърлят в контейнерите за битов отпадък.

Впоследствие клошари разнесли спринцовките и контейнерите в градинките.

Медицинските отпадъци вече са премахнати, обясниха от „Градини и паркове“.

Снимка: ecology-and-infrastructure.bg

Подобни статии

Top