Прокуратурата подхвана трима нарушители на карантината в Пловдив

Единият от нарушителите е англичанин

Пловдивската районна прокуратура наблюдава три нови досъдебни производства за нарушаване на задължителна 14-дневна карантина.

На 22  март 47-годишен мъж се върнал от Германия, като на Летище София получил предписание от РЗИ за задължителна 14-дневна карантина, която да прекара на посочен от него адрес в  Пловдив. На 27 март  той е бил забелязан пред входа на блока, където живеел, да пуши цигара и бил подаден сигнал на тел. 112. Полицейските служители го предупредили да спазва задължителната карантина.

На 20 март   36-годишен мъж се върнал също от Германия, като на Летище София  е посочил адрес в гр. Пловдив за пребиваване за задължителна 14-дневна карантина. Днес, 30 март, на тел. 112 е получен сигнал, че той бил излязъл от дома си. При извършена проверка полицейските служители го открили на около 300 метра от дома му, в паркиран лек автомобил заедно с друго лице, което не било под карантина.  Полицейски служители предупредили мъжа да спазва предписанията на здравните инспектори

На 29 март при извършена полицейска проверка, било установено, че 61-годишен английски гражданин, който трябвало да изпълнява задължителна 14-дневна карантина на адрес в гр. Пловдив, бил напуснал жилището си. Той се намирал на около два метра от входа на блока, където посочил, че ще пребивава.  Полицейските служители му разпоредели да спазва предписанията на инспекторите от РЗИ.

До момента под наблюдението на Районна прокуратура – Пловдив се водят 7 досъдебни производства за нарушаване на задължителната карантина. Те са взети на специален надзор от Апелативна прокуратура – Пловдив, съгласно заповед на главния прокурор.

След влезли в сила законодателни промени, наказанието за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, е до пет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.

Подобни статии

Top