Прокуратурата подхвана взрива в „Арсенал“, при който пострадаха двама работници

Досъдебното производство се води за немарливост

Двама работници пострадаха при взрив в завод „Арсенал“ в Казанлък, прокуратурата наблюдава досъдебно производство по случая, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в Пловдив.

Досъдебното производство е за причиняване на телесни повреди поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, източник на повишена опасност – престъпление по чл. 134 ал. 1 т.2 от Наказателния кодекс, уточняват от прокуратурата.

Инцидентът е станал днес около 11,15 часа. Тогава е подаден сигнал на спешния телефон 112 за възникнал производствен инцидент в завод „Арсенал“ АД, гр. Казанлък.

Установено е, че в цех 130 на завод 3 – „Арсенал“ АД, двама работници, на 50 г. и на 41 г.,  зареждали смесител с димна смес. След като затворили машината, те напуснали помещението, като  се преместили в съседно, откъдето чрез командно устройство стартирали работата на смесителя. След разбъркване на димната смес, от смесителя започнал да излиза дим, като при полученото налягане, люкът – капак на машината се напукал и изхвърчал. При настъпилата авария е паднала част от покривната конструкция на цеха, разрушени са прозорци, счупени стъкла.

Двамата работници са пострадали от падналите отломки. Единият от тях е с наранявания на двата пръста на ръката, а другия на крака. Те са прегледани на място от лекарски екипи, няма опасност за живота им.

По досъдебното производство се извършват процесуално-следствени действия – оглед на местопроизшествие, в който участват специалисти – технически помощници, разпитват се свидетели и др. В хода на разследването ще се установи причината за настъпване на инцидента, причинените телесната повреди на пострадалите лица и нанесените материални щети. Законовият срок за приключване на разследването е двумесечен.

Снимки: NOVA и БГНЕС

Подобни статии

Top