Прокуратурата предаде на съд двама, нарушили карантината

Единият отишъл до магазина, другата – при приятелка

Районна прокуратура – Пловдив внесе в съда два обвинителни акта за нарушаване на задължителна карантина, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура под тепетата.

Обвинителните актове са срещу 26-годишен мъж и 42-годишна жена, които нарушили карантинните мерки, наложени със заповед на здравния министър.

На 19 март 2020 г. 26-годишният А.Д. се върнал от Германия, като влязъл в България през ГКПП-Дунав мост – 2, при гр. Видин. Инспектори от РЗИ му издали предписание за поставяне под карантина за срок от 14 дни на посочен от него адрес в Пловдив. На 30 март 2020 г. полицейски служители извършили проверка в жилището. Там била жената, с която А.Д. живеел на съпружески начала. Тя казала, че е отишъл до магазина, за да купи лекарства.

Полицаите изчакали 15 минути. През това време А.Д. се върнал. Полицаите видели, че той не носи предпазни средства – маска и ръкавици, нито пък покупки и лекарства.  Когато го попитали къде е бил, той отговорил на служителите на реда, че бил ходил до магазина, но без да обясни за какво. Служителите на МВР  разпоредили да не напуска дома си и му връчили протокол за предупреждение, съставен по реда на Закона за МВР.

Вторият обвинителен акт е спрямо 42-годишната А.Я, която се върнала от Германия на 16 март 2020 г., като й била предписана задължителна 14-дневна карантина на посочен от нея адрес в с. Труд, обл. Пловдив. На 28 март  жената била потърсена от полицейски служители, които не я открили в дома й. Те се свързали с нея по мобилния телефон. Жената им обяснила, че в момента е при нейна приятелка и ще се прибере след малко. След като се върнала, тя казала, че била до църквата, близо до дома й. Полицаите отговорили, че минали покрай храма, който бил затворен и пред него нямало хора.  Служителите на МВР предупредили жената да не нарушава карантината и тя се прибрала вкъщи.

След влезли в сила законодателни промени, наказанието за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, е до пет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.

Снимка: novini.bg

Подобни статии

Top