Прокуратурата проверява действията полицаите, издирвали Иван Белишки

Проверката ще бъде извършена от отдел „Вътрешна сигурност“ към МВР

Районна прокуратура – Пазарджик разпореди проверка за действията на полицейски служители при издирването на 21-годишния Иван Белишки, който причини катастрофа в гр. Панагюрище и се укри, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в Пловдив.

Дадени са указания да се снемат обяснения от служителите на МВР, посетили произшествието, включили се в издирването на извършителя и техните действия за установяване на местонахождението му.

Проверката ще бъде извършена от отдел „Вътрешна сигурност“ към МВР.

Установено е, че на 30 март 2021 г,. около 2 часа, в гр. Панагюрище, Иван Белишки, който е син на кмета на Панагюрище Никола Белишки, причинил катастрофа с управлявания от него лек автомобил, марка „Субару“, като ударил три автомобила, а след това се врязал във витринно стъкло на магазин и офис. Водачът напуснал местопроизшествието и се укрил.

Няколко часа по-късно автомобилът му е бил намерен изоставен край близкото село Панагюрски колонии. Започнало е издирване на Белишки, който е установен и задържан.

Досъдебното производство за пътното произшествие ще бъде взето под специален надзор от Апелативна прокуратура – Пловдив.

Белишки младши е с обвинение за причиняване по непредпазливост на инцидента, пуснаха го под гаранция от 10 000 лв.

Междувременно Районната прокуратура повдигна обвинение на Белишки-младши. Той  е обвинен в това, че на 30 март 2021 г., в гр. Панагюрище, при управление на лек автомобил, марка „Субару“, по непредпазливост е причинил значителни имуществени вреди на три автомобила, магазин и офис – престъпление по чл. 343 ал. 1 буква А вр. чл. 342 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Спрямо Иван Белишки е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 10 000 лева. Действията по разследването продължават, като се извършват разпити на свидетели, иззети са веществени доказателства и предстои изготвянето на множество експертизи.

Делото за пътното произшествие ще бъде взето под специален надзор от Върховна касационна прокуратура и от Апелативна прокуратура – Пловдив.

Подобни статии

Top