Прокуратурата проверява случай на насилие над коте в Кърджалийско - DC news

Прокуратурата проверява случай на насилие над коте в Кърджалийско

Инцидентът е станал в кърджалийското село Миладиново

Районната прокуратура в Кърджали се самосезира по публикации в медиите и разпореди проверка за проявена жестокост към гръбначно животно – котка, съобщиха от Апелативната прокуратура в Пловдив.

Животното е било намерено в безпомощно състояние близо до обществена сграда в с. Миладиново, обл. Кърджали.  Котката е имала наранявания и е била откарана за лечение във ветеринарна клиника преди няколко дни.

Според сайта 24rodopi.com котето е било ритано безмилостно в главичката от неизвестен извършител. Безпомощното животно е лежало цял ден близо до селския магазин в Миладиново, но всеки го е подминавал, въпреки че котето е скимтяло от болка. То било с окървавени и избити очи.

Пръв за инцидента, станал преди повече от седмица, съобщава Мохамед Хабил от Момчилград в своя Facebook профил. В полунощ мъж от Кърджали (представящ се в интернет под името Хаки Кан) отива  до селото с колата си и открива раненото животно на стотина метра от описаното място да лежи в тревата в безпомощно състояние. Веднага откарва котето до ветеринарна клиника в Пловдив, тъй като в Кърджали няма денонощна ветеринарна служба.

Остава в клиниката до  сутрешните часове, докато лекарите се борят за живота на котето, което е с избити очни ябълки и повредена челюст. Те потвърждават хипотезата за човешка жестокост. Котето, което получава името Джеси, има нужда от операция на очните ябълки и на челюстта за да може да почне да се храни и ще трябва да остане в клиниката поне 10 дена. За този период собственикът на клиниката е определил, че ще са необходими 2 500 лева. Парите са били събрани за часове от дарители, пише сайтът.

Наблюдаващият прокурор е дал указания за снемане на обяснения от очевидци, както и да се изискат записи от налични камери за видеонаблюдение в района с цел установяване на извършителя на деянието и др.

Срокът за приключване на проверката е едномесечен.

Снимка: iStock

Подобни статии

Top