Прокуратурата разследва смъртта на 18-годишния син на пловдивски адвокат

Момчето починало в болницата след инцидент, разследват причините за смъртта му

Трагичен случай в Пловдив – 18-годишно момче почина, а родителите сигнализират за допусната лекарска грешка, съобщи bTV.

Синът на адвокат Йордан Давчев, 18-годишният Теодор, бил приет в неврохирургията на УМБАЛ „Св. Георги“, след като ударил главата си. Момчето е оставено в болницата за наблюдение, тъй като повръщало след удара. Ден преди изписването, родителите заварват сина си в болницата, борейки се за живота си, сам в болничната стая.

„Когато отидохме с моята съпруга да видим детето в 5:30 ч., защото то в три и половина ни се обади да пита къде съм и кога ще дойдем, го заварихме пред агония. Жена ми каза: „Не мога да събудя детето, тичай, викай лекар“. Аз отивам при сестрите, заварвам ги в дежурната стая – целия сестрински състав със санитарките, пият кафе, пушат цигари, гледат турски сериали и когато казвам: „Викайте лекар, детето не може да се събуди, една от сестрите казва: „Спокойно, не викайте, ние му дадохме силно обезболяващо и затова не може да го събудите“, разказва Йордан Давчев, баща на починалия Теодор.

Започват животоспасяващи действия, но момчето издъхва пред очите на родителите си.

„По някое време е тръгнал да повръща, тъй като са му дали приспивателно след консултация с лекари разбрахме, че това приспивателно силно обезврежда дихателната система и гълтачната, той не е могъл – мускулатурата като цяло, не е могъл да повърне и се е аспирирал течността обратно в дробовете, де факто той се е задушил“, казва бащата.

Майката на момчето предлагала да остане с него в болница да го наблюдава, но я уверили, че няма нужда.

От лечебното заведение заявиха пред bTV, че е назначена щателна проверка за настъпилата смърт. При разрешение от Окръжна прокуратура и близките на починалия пациент, ще има готовност да предостави пълните резултати от проверката.

„Ръководството на лечебното заведеине изказва съболезнованията си на семейството и близките и ще направи всичко възможно за изясняване на случая!“, се казва в съобщението.

„Знам, че няма да ми се върне детето, но искам да кажа на цялото общество, че наред със специалистите, които много уважавам, в здравната система има чудовища, от които тя трябва да се изчисти“, казва бащата на починалото момче.

Прокуратурата разследва трагичния случай.

Снимки: bTV

Подобни статии

Top