Прокуратурата с обвинение за срутената сграда на ЦДГ „Славянка“

Пълномощничката на фирмата е на свобода под гаранция от 2000 лв.

Пълномощничката на фирмата, съборила сградата на бившата ЦДГ „Славянка“ срещу отдел „Екология“ на община Пловдив, е с повдигнато обвинение за събарянето на постройката, която е паметник на културата от ансамблово значение. Това съобщиха от Окръжна прокуратура – Пловдив. Магистратите са привлекли 54-годишната В.И. като обвиняема за организиране на строителна дейност в защитена територия на жилищна сграда на ул. „Гладстон“.

Според прокуратурата сградата има статута на единична архикектурно-строителна недвижима културна ценност с категория „ансамблово значение“ и същевременно попадаща в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност „Системи от улични ансамбли по ул. „Княз Александър I“ и ул. „Отец Паисий“. Разследващите смятат, че жената е знаела, че строителните дейности се осъществяват в нарушение на Закона за културното наследство.

Спрямо обвиняемата В.И. е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 2 000 лева, като същата е потвърдена от съда.

По делото предстои предявяване на материалите, приключване на разследването в законния срок и внасяне на обвинителен акт в съда.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинена В.И., е до 5 години „лишаване от свобода“ и глоба от 2 000 до 10 000 лева.

Припомняме, че през юни миналата година сградата бе съборена за една делнична сутрин, без всякакви разрешителни от район „Централен“, община Пловдив, НИНКН и Министерство на културата. Изпратен бе сигнал до културното ведомство и лично до министър Боил Банов за къщата на фамилия Обрейкови, която е била построена по проект на арх. Йосиф Шнитер.

Спряха реконструкцията на бившата ЦДГ „Славянка“ (СНИМКИ)

Подобни статии

Top