Прокуратурата с проверка за фалшифициране резултатите от местния вот в Пловдив през 2015 г. - DC news

Прокуратурата с проверка за фалшифициране резултатите от местния вот в Пловдив през 2015 г.

Поводът е пост във Фейсбук на тогавашния шеф на РИК-Пловдив Деница Чингарова, че е била принудена да фалшифицира изборите

Районна прокуратура -Пловдив се самосезира по публикации в медиите и разпореди по проверка по повод твърденията на адвокатка и бивш шеф на Общинската избирателна комисия за това, че е била принудена да фалшифицира резултатите от местните избори в гр. Пловдив през 2015 г.

По указания на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура – Пловдив ще бъдат снети обяснения от граждани, изискани документи и др. Проверката е възложена на отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР – Пловдив  с оглед извършено престъпление по чл. 143 ал.1 от Наказателния кодекс – за принуда.

Срокът за приключване на проверката е едномесечен, съобщават от прокуратурата.

По-рано днес адвокат Деница Чингарова, която през 2015 година бе председател на РИК-Пловдив, написа в личния си профил във Фейсбук:

„Да се знае. Бях принудена със заплаха към децата ми, да фалшифицирам изборите в полза на Иван Тотев, Костадин Димитров и Димитър Колев! Въпросните същества никога не са печелили избори, защото  не го заслужават!!!“

Припомняме, че на балотажа на местните избори тогавашният кмет Иван Тотев спечели слещу Славчо Атанасов с разлика от 1416 гласа.

Под поста има доста коментари, един от тях е на бившия кмет, а сега лидер на ГЕРБ в града под тепетата, който е написал: „Обадих се на адвоката си вече“.

По-късно, пред Радио Пловдив Тотев заяви, че ще съди Денича Чингарова за твърденията й за фалшификаия на местния вот. Пред „Марица“ той обяви:

„Вече се обадих на адвокат и поисках да ме посъветва какви действия да предприема – дали да подам сигнал до прокуратурата или да заведа дело за уронване на престижа и клевета. Разговарях и с колегите Костадин  Димитров и Димитър Колев. Евентуално и тримата да заведем дело за 50 000 лева и ще дарим парите за обществена  кауза”.

„Това, което е написала Деница Чингарова във ФБ, не е изненада за никого„, каза в коментар на нейното „самопризнание“, че е фалшифицирала изборите през 2015 года Славчо Атанасов, който тогава загуби изборите от Иван Тотев. По думите му прокуратурата трябва веднага да се самосезира, защото тук става дума за престъплание, пише Радио Пловдив.

Снимка: Фейсбук/Деница Чингарова

Подобни статии

Top