Прокуратурата с разкрития за откритите тленни останки край Банкя (ВИДЕО) - DC news

Прокуратурата с разкрития за откритите тленни останки край Банкя (ВИДЕО)

Обвиняемият не се признава за виновен, а твърди, че е станала грешка

Софийската градска прокуратура (СГП) и СДВР дадоха съвместен брифинг за намерените тленни останки на няколко души край Банкя. Вече е установена самоличността на един от починалите и са разпитани негови роднини.

Вчера е бил задържан мъж за измама, делото е под надзор от СГП и разследването се извършва от СДВР. Извършен е оглед, който първоначално се установяват в плитък гроб останки на трима души, а отдолу – още четирима, заяви Десислава Петрова от СГП.

От пресцентъра на МВР уточниха, че Столичните полицаи работят за изясняване на случай на мащабна схема за нерегламентирани погребения. Сигнал за открити гробове на в местност край София е получен в Девето РУ-СДВР на 23 май от местен жител.

Предприети са незабавни  полицейски действия. Извършен оглед, открити са погребани тела на починали. Образувано е досъдебно производство. Уведомена е прокуратурата. Предстоят комплексни процесуално- следствени дейности – допълнителни огледи, разпити,  претърсване, уточняване на съпричастни към нелегалните погребения.

По случая е задържан мъж на 51 години с инициали Г.Е., който извършвал погребенията вместо да кремира починалите. Повдигнато му е обвинение за измама. Наложена му е мярка задържане за срок до 72 часа, тъй като е осъждан и има опасност да извърши и друго престъпление.

МВР работи по случай с открити седем тела, заровени в гора край София

Установена е самоличността на един от погребаните и са разпитани негови роднини. Няма данни са насилствено причинена смърт. Било е платено на обвиняемия сума от 1000 лева за извършване на кремация на останките, а те дори получили урна с прах, стана ясно още от брифинга. Те не са имали информация дали действително е извършена кремация на техния баща.

Обвиняемият не се признава за виновен, а твърди, че е станала грешка. Всички възможни версии ще бъдат проверявани. Изнясняват се обстоятелствата, както и идентификацията на останалите тела.

Според обвинението, подобно дело е прецедент, заради това е взето под специален надзор от Апелативна прокуратура.

Преди да бъде повдигнато обвинение на задържания, той е загатнал, че има още тела, но след като е привлечен като обвиняем, той не преповтаря думите си.

От СДВР уточниха, че районът е отцепен и при разравянето на общо две места в същата местност са намерени човешките останки. Три от труповете са от женски пол, а четири – от мъжки. До този момент експертите казват, че няма данни за насилствена смърт, но не може да се каже напълно категорично все още поради напредналия стадий на трупно разложение. Предстоят да се назначат токсикологични експертизи.

Мъжът, който е установен, е възрастен, който не поддържа връзка със синовете си. Живял в град Банкя под наем, починал е в болнично заведение, но неговите двама синове са били уведомени и са превели парите към съответната фирма, която да извърши кремацията. Те са получили след месец урна, която са положили в земята.

Тленните останки са намерени в село Клисура, близо до град Банкя, около старо гробище, който не е действащо.

Има първоначални данни, че има още тленни останки, но разследващите не се ангажират с конкретно число.

Предстои утре, 26.05.2022 г. , да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо арестувания Г.Е.

Досъдебното производство е взето на специален надзор от Софийска градска прокуратура. Разследването по случая продължава.

Подобни статии

Top