Прокуратурата се самосезира за незаконно сметище в индустриалната зона на Раковски

Боклуците са на площ от 20 дка край река Стряма

Районната прокуратура в Пловдив се самосезира по публикации в медиите и разпореди проверка за незаконно сметище край река Стряма, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура под тепетата.

Боклуците са се разпрострели на площ от 20 дка, съобщи тази сутрин NOVA. Нерегламентираното депо, на което дори се изхвърлят умрели животни, се намира в индустриалната зона на Община Раковски. На гледката се натъкнали служители от близката фирма. Те доброволно решили да почистят района. Сред изхвърлените отпадъци открили токсични и опасни.

Освен строителни фирми на незаконното сметище отпадъците си изхвърлят и жителите от близкото село Стряма.

Според зам.-кмета на община Раковски Венцислав Чавдаров от началото на година досега са съставени 15 акта на физически и юридически лица, като актовете към физическите лица са на стойност между 500 и 2000 лв., а на юридическите са между 2000 и 5000 лв.

От РИОСВ-Пловдив също е извършена проверка на място и тъй като по закон отговорността за незаконните сметища е на кметовете, са съставили предписание на Община Раковски. Ако общината не го изпълни, глобата е 10 000 лева.

От прокуратурата в Пловдив съобщиха, че по време на проверката, която ще продължи до 30 дни, ще бъдат снети обяснения, ще се изискат относими документи, както и съставени актове за административни нарушения и др.

Проверката се извършва по реда на надзора за законност и е възложена на служители от РУ на МВР-Раковски, на РИОСВ и община Раковски.

Снимка: стопкадър NOVA

Подобни статии

Top