Прокуратурата се самосезира за отровените води на река Марица

Срокът на проверката е 20 дни

Районната прокуратура на Пловдив се самосезира и разпореди проверка за наличието на пластмасови и други опасни отпадъци във водите на река Марица в района на гр. Стамболийски, област Пловдив.  Проверката се извършва по реда на надзора за законност и е с оглед установяване на данни за извършено престъпление по чл. 352 ал. 1 от Наказателния кодекс – за замърсяване на водите на река Марица, от което са настъпили вреди за околната среда. Тя е възложена на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ и на служителите на РУ на МВР – Стамболийски. Срокът за извършването й е 20 дни.

По разпореждане на прокуратурата ще бъде изискана документация – констативни протоколи, снемане на обяснения от управители на фирми, които се занимават с преработка на пластмасови изделия и други.

Както вече стана известно, водите на Марица са отровени от два пестицида, чиито отчетени стойности са много над максималните допустими нива, трети пък се доближава до горната си граница. Замърсяването е отчетено от специалисти като най-тежкото в последните години – четете ТУК!

Подобни статии

Top