Прокуратурата се самосезира за шестимата с наложени санкции от САЩ (ВИДЕО)

В своя позиция Прокуратурата подкрепи партньорите от САЩ

Върховната касационна прокуратура се самосезира и образува преписки спрямо 6 лица с наложени санкции от САЩ. Това обяви на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

По-рано Министерството на финансите на САЩ наложи санкции заради корупция, подкупи и финансови престъпления и незаконно придобиване на активи, на бизнесмена Васил Божков, бившия депутат Делян Пеевски, зам.-председателя на Бюрото за контрол на СРС-та Илко Желязков, бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, бившия шеф на агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и секретаря на агенцията Красимир Томов. Санкции са наложени и на свързани с тях фирми и лица.

Прокуратурата на Република България изрази позиция, с която напълно подкрепи партньорите от САЩ за това, че върховенствтото на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава и спазването им е невъзможно без единно противодействие на всички институции срещу престъпността, корупцията и организираната престъпност. Необходим е конструктивен диалог между съдебната власт и изпълнителната. Това едва ли може да стане в условията на политически атаки срещу съдебната власт, подчерта Милева.

„Прокуратурата е правила различни проверки през годините на Делян Пеевски. Предстои същите да бъдат анализирани„, заяви говорителят на главния прокурор.

Има и няколко разследвания в спецпрокуратурата с различен предмет на дейност

„Освен 18 обвинения за различни престъпления, са налице и няколко разследвания в Специализарана прокуратура с различен предмет на дейност. Ще бъде преценено дали предметът на проверката съвпада с предмета на разследванията, ако е така ще бъде изпратена по компетентност на Специализиранта прокуратура”, каза Милева за Божков.

„За Манолев, Харалампиев и Томов – Окръжна прокуратура – Благоевград и Специализираната прокуратура са внесли обвинителни актове в съда и делата се намират в съдебна фаза. Всички престъпления, за които е ангажирана наказателната им отговорност, са корупционни”, поясни Милева.

„Пълна проверка ще бъде извършена и на Илко Желязков„, добави Милева.

„Голяма част от посочените обстоятелства в обсъждания доклад на Министерството на финансите на САЩ вероятно стъпват на работата на българската прокуратура и част от събраните от нея доказателства вече са представени в съда. Само българският съд може да каже дали едно лице е виновно или не, защото презумцията за невиновност е основен принцип на всяка демократична държава. Ако има данни за извършени престъпления, ще бъдат предприети всички необходими действия, които са от компетентността на прокуратурата“, каза още тя.

Снимка и видео: NOVA

Подобни статии

Top