Прокуратурата се самосезира заради теча на лични данни от регистъра на БУЛСТАТ

Софийска районна прокуратура е образувала преписка във връзка с информацията за нерегламентиран достъп до лични данни

Софийска районна прокуратура се самосезира във връзка с множество публикации в медиите, в които се твърди, че е имало нерегламентиран достъп до лични данни на самоосигуряващи се лица от БУЛСТАТ номера.  Според информацията в медиите засегнати са около 300 000 лица.

Софийска районна прокуратура е образувала преписка по случая.

Наблюдаващ прокурор е възложил проверка на Главна дирекция „Национална полиция“, която следва да изясни имало ли е нерегламентиран достъп до лични данни. Дадени са насоки да бъдат изискани всички относими документи и да бъдат снети обяснения oт запознатите лица по случая.

Припомняме, че за теча стана ясно миналия петък, след като от 4 януари влязоха в сила измененията на Закона за регистъра БУЛСТАТ, които на практика доведоха до преобразуването на кодовете по БУЛСТАТ на физическите лица, които съвпадат с техния ЕГН с 10 знака в нов Единен идентификационен код (ЕИК) с 9 знака, самоосигуряващите се у нас с изненада установяват, че в БУЛСТАТ регистъра освен професионалните им данни се оказват всичките им лични данни – постоянен и домашен адрес, имейли и телефони.

Течът на лични данни – волен или неволен засяга повече от 300 хил. души със свободни професии, сред които адвокати, дизайнери, занаятчии, консултанти, счетоводители, журналисти, архитекти, вещи лица и много др. в сферата на т.нар. freelancer-и. Сред засегнатите бе председателят на Народното събрание Никола Минчев, певицата Лили Иванова, Слави Трифонов и други известни лица.

Снимка: Pixabay

Подобни статии

Top