Прокуратурата се самосезира заради заплахи срещу журналист и общински съветник в столицата

Софийска районна прокуратура се самосезира във връзка със заплахи, отправени срещу  журналиста Атанас Чобанов

Софийска районна прокуратура се самосезира във връзка с изявлениe на журналиста Атанас Чобанов, който в момента живее в чужбина, че спрямо него е отправена заплаха.

Наблюдаващ прокурор ще извърши лична проверка по случая. Чобанов, който е разследващ журналист ще бъде призован, за да му бъдат снети обяснения от прокурор.

В хода на проверката са изпратени писма до МВР, ГДБОП-МВР, ГДНП, СДВР, ДАР, ДАНС и до Служба „Военно разузнаване“ с питане дали имат информация за отправена заплаха спрямо журналиста, и ако имат такава – какви мерки са предприети за защитата му.

До настоящия момент прокуратурата не е уведомявана  от институциите за отправена заплаха спрямо Атанас Чобанов, както би следвало да се направи по закон.

След събиране на относимата информация наблюдаващият прокурор ще прецени налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер. В случай че такива са налице, ще бъде образувано досъдебно производство.

Вчерабългарският разследващ журналист Атанас Чобанов съобщи, че е бил предупреден от западните партньорски служби за непосредствена заплаха от физическа саморазправа на територията на България. Сигналът е бил получен веднага след последното разследване на разследващия сайт на Чобанов BIRD.bg.

“В петък в 12:05 получих обаждане от официално лице от чуждо правителство, че съм под непосредствена заплаха и те са длъжни по закон да ме уведомят. Заплахата е локална за България, но аз в момента съм в чужбина. Уведомих веднага българските служби, които бяха в неведение. До момента нямам никакво официално потвърждение, че нещо се предприема по този случай. Последната ми работа е свързана с Пеевски и лобистки договори на негови проксита с Тони Подеста. За мен е ясно, че поръчката идва от първия ред в Народното събрание. Въпросът е какво прави новата власт, за да ни извади от позорното 111 място по медийна свобода“, коментира Чобанов пред EURACTIV България.

Прокуратурата се самосезира и заради заплахи срещу столичниия общинския съветник Борис Бонев във Фейсбук

Софийска районна прокуратура се самосезира и във връзка с публикация на столичния общински съветник Борис Бонев в социална мрежа, в която пише, че е получил информация от българските служби за непосредствена заплаха за живота му, която е потвърдена и от чуждестранните партньорски служби.

Прокурор от Софийска района прокуратура ще извърши лични проверка по случая, а Бонев ще бъде призован за снемане на обяснения.

Във връзка с твърденията на Борис Бонев са изпратени писма до МВР, ГДБОП-МВР, ГДНП, СДВР, ДАР, ДАНС и до Служба „Военно разузнаване“ с въпроси дали са сезирани за заплаха спрямо него и ако да – какви мерки са взети за защитата му.

В публикацията си общинският съветник  пише, че е дал подробни показания пред компетентните органи. В прокуратурата до момента не е постъпила подобна информация от институциите, която по закон трябва да бъде докладвана незабавно на прокуратурата.

Необходимостта от осъществяване на ръководство и надзор за законосъобразното и навременно извършване на действия по сигнали, съдържащи данни за извършени престъпления, е изключително правомощие на Прокуратурата на Република България.

Снимки: bTV и Фейсбук/Boris Bonev

Подобни статии

Top