Прокуратурата се заема със случая с мъртвата риба в Марица, Каназирева на спешна проверка

Органите на реда охраняват засегнатите зони

Населението да не консумира риба и да не ползва вода от реката в района на замърсяването

Предприети са всички мерки, институциите работим съвместно по сигнала за голямо количество мъртва риба в река Марица при моста на квартал Полатово на Стамболийски. Това съобщи областният управител Дани Каназирева. Сигналът е получен тази сутрин на тел. 112. Веднага са уведомени МВР, РИОСВ, Басейнова дирекция, Областната дирекция за безопасност на храните в Пловдив.

Това съобщи областният управител Дани Каназирева, която заедно с представители от всички иснституции извършиха спешна проверка на мястото. Към момента е установено, че източникът на замърсяването на реката е от района на Пазарджик като по течението на реката е стигнало и до района на Пловдив.

По случая е сезирана прокуратурата и в двете области и е образувано досъдебно производство. Органите на реда охраняват засегнатите зони. Взети са проби като първите резултати от бързите тестове се очакват в късния следобед.

„Първоначалните данни говорят за токсично отравяне, затова и предприетити мерки са много сериозни. Изпратили сме съобщения до общините Пловдив и Първомай за да информират и предупредят населението да избягва консумацията на риба от река Марица, както и да ограничи достъпа на хора и животни до водата до изясняване на причините и естеството на замърсяването, коментира Каназирева.

По думите й подадена е информация към ВиК –Пловдив да се следи качеството на питейната вода и ако е необходимо да се вземат проби от водоизточниците до изясняване на случая.

Подобни статии

Top