Прокуратурата ще иска от МВР информация за хората в списъка, предоставен от Кирил Петков

Премиерът предостави на наблюдаващите прокурори медийни публикации, свързани с 19 лица

Министър-председателят Кирил Петков се яви днес във Върховна касационна прокуратура и отговори на въпроси на наблюдаващите прокурори, в хода на проверка по реда на чл. 145 от ЗСВ, относно списък с имена на лица, евентуални извършители на икономически и криминални престъпления.

На същото основание на 08.02.2022 г. сведения бяха снети и от главния прокурор Иван Гешев.

Министър-председателят Петков е предоставил на наблюдаващите прокурори медийни публикации, свързани с 19 лица, за които твърди, че вероятно са извършили криминални и икономически престъпления.

Същият не е изнесъл други данни, предоставени му от органите на изпълнителната власт, които служебно следва да упражняват законово установените им задължения по разкриване на престъпления, за което да уведомят прокуратурата. Същата, съгласно чл. 127 от Конституцията, следи за спазване на законността, като e единствено компетентна да привлича към наказателна отговорност лица, извършили престъпление и да поддържа обвинението по наказателни дела от общ характер.

Прокуратурата ще изиска от Министерство на вътрешните работи и от другите правоохранителни органи и служби за сигурност, част от изпълнителната власт, пълна информация за лицата, както и за това дали и какви действия са предприели съгласно законовите им правомощия.

Прокуратурата на Република България напомня, че по реда на чл. 198  НПК и при спазване презумпцията за невиновност, българската общественост е била своевременно информирана относно предприеманите действия по разследвания, касаещи част от посочените от министър-председателя лица. Същото може бъде проверено на официалния сайт на Прокуратурата на Република България.

Прокуратурата адмирира изразеното желание от страна на министър-председателя Кирил Петков за взаимодействие между съдебна и изпълнителна власт, в частност МВР, с цел борба с престъпността и повече справедливост, каквито са очакванията на българското общество.

Според Кирил Петков разпитът е „излишен пиар“

„Този разпит не го намирам като натиск, а като излишен пиар от тяхна гледна точка“, каза пред журналисти в прокуратурата министър-председателят Кирил Петков.

Премиерът Петков и Лена Бориславова на разпит в прокуратурата

По думите му „една прокуратура би трябвало сама да направи това домашно и сама да се самосезира“. 

„Съжалявам, че прокуратурата има нужда изпълнителната власт да носи допълнителна информация и иска доказателства, но аз съм тук, за да предам всичко, което е в моите ръце. Това е публична информация. Тези хора не са от днес и от вчера“, посочи той.

Петков заяви, че крайният списък, който е донесъл, включва 19 имена. „Аз съм сигурен, че тази информация я има и прокуратурата. Моят екип събра информация за тези хора, за които през последните 10 години сме чували, че са едни и същи имена“.

Премиерът ще бъде разпитан във Върховната касационна прокуратура. Държавното обвинение иска повече подробности за лицата, които премиерът е споменал по време на срещата си с главния прокурор Иван Гешев миналата седмица. На тази среща Петков е посочил имена и прякори на хора, които според него са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната, но срещу тях не са предприети действия за търсене на наказателна отговорност.

Снимки: DarikNews/Георги Димитров

Подобни статии

Top