Прокуратурата търси кой е изнесъл пикантни подробности за отвличането на ученика от Спортното

Има образувано досъдебно производство по разпореждане на Главна прокуратура

Окръжната прокуратура в Пловдив е образувала досъдебно производство срещу неизвестни лица за изнасяне на информация в медиите по случая с трите момчета, които отвлякоха, изнудваха и унизиха 16-годишен ученик от Спортното училище в Пловдив в разгара на пандемията. Това стана ясно днес по време на разпоредителното заседание срещу 21-годишния Християн Кочев и съучастниците му – Пламен Тингаров – на 22 години и Кристиян Панайотов – също на 21.

Информацията бе изнесена от адвокатите на трите момчета, обвинени в отвличане и изнудване на ученика. По думите на защитниците Красимир Елдъров, Чавдар Петров и Величка Иванова клиентите им са били извеждани от ареста и разпитвани от следователка като свидетели, като са питани дали те са информирали медиите за случилото се. За образуването на досъдебното производство е разпоредено от Главна прокуратура, се разбра в съдебната зала.

„В медиите всичко, което се случваше по това дело, беше изнесено.  Дори аз, която не чета за случаите, по които съм адвокат, този път се информирах от медиите“, коментира адвокат Иванова. Тя допълни, че научила от медиите в интернет, че обвинителният акт по случая е внесен в съда.

Трима отвлякоха 16-годишно момче от Пловдив, изнудвали го за 1000 лв.

„Моят клиент беше много разтревожен, че е бил разпитван по въпроси, които се задават за казуса и дали е казвал на някой подробности по делото“, коментира адвокат Елдъров, който защитава Християн Кочев. Той и колегите му настояха материалите по това дело да се изискат и да бъдат прочетени по време на съдебното заседание.

В отговор прокурорът по делото Петър Петров призна, че наистина има образувано такова досъдебно производство лично от него и че момчетата са били разпитвани като свидетели от следователка в сградата на прокуратурата на пл. „Съединение“. Той обаче допълни, че на тримата подсъдими са разяснени правата като свидетели и те са могли да повикат адвокатите си по време на разпитите.

В дома на Християн Кочев били открити три пистолета, два сгъваеми ножа, мачете и автомат със сачми

В съдебната зала адвокат Красимир Елдъров настоя делото да бъде върнато за конкретизация на обвинителния акт на прокуратурата. Според него правата на клиента му Християн Кочев били нарушени, тъй като нито в обвинението, нито в диспозитива било описано с какви оръжия е бил въоръжен Кочев, но пък в обвинението се казвало, че е въоръжен по принцип. По същество се описвали малък сгъваем нож и пистолет, но не се споменавали какви са те, допълни Елдъров. И се мотивира с това, че при обиска на жилището му в пловдивското село Костиево, там са намерени два сгъваеми ножа с тъмни дръжки от различни марки и три газови пистолета, два от които неработещи – ИЖ, Zoraki и Voltran 99, както и патрони и пълнители за тях. Намерен бил също нож от типа мачете и автомат, който работел със сачми.

1 2

Подобни статии

Top