Прокуратурата в Пловдив иска постоянна мярка за един от най-издирваните "кокаинови крале" на Острова - DC news

Прокуратурата в Пловдив иска постоянна мярка за един от най-издирваните „кокаинови крале“ на Острова

Макан беше посочен като един от най-издирваните във Великобритания в списък с имена, публикуван от Crimestoppers през януари

Окръжната прокуратура в Пловдив ще внесе искане в съда за задържане под стража на британеца Бенджамин Макан, издирван за трафик на наркотици в Европа, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата под тепетата.

На 14 юни в Окръжната прокуратура е постъпила Заповед за арест, издадена от компетентните власти на Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия, спрямо 32-годишния Макан. Според Daily Mail той е един от най-търсените мъже във Великобритания и английската медия го нарича „кокаинов крал“.

В понеделник, на 13 юни Бенджамин Макан е бил задържан в Пловдив от служители на ОД на МВР –Пловдив. Британският гражданин е бил обявен за международно издирване въз основа на заповед за арест от районен съдия при Районен съд в гр. Рединг, Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Задържането е на основание Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и Споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и ЕОАЕ , от една страна, и Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия, от друга страна. В момента Б.М. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура – Пловдив.

Предстои да бъде внесено искане в Окръжен съд – Пловдив за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.  Заседанието по същинското производство по предаването на лицето предстои да бъде насрочено на друга дата в Окръжен съд – Пловдив.

Според Daily Mail Бенджамин Макан е бил задържан в хотел в Пловдив, докато носел както фалшив, така и истински паспорт на чуждо име. Макан, който е родом от Норфолк, е издирван от местната полиция по обвинение в заговор за доставка на няколко килограма кокаин през 2020 г. с помощта на криптирани мобилни телефони. Смяташе се, че британецът се укрива в Барселона, но е бил проследен до България след съвместна операция на Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство, българската полиция и испанската Гражданска гвардия.  Максималната присъда за доставка на наркотици от клас А във Великобритания е доживотен затвор.

Макан беше посочен като един от най-издирваните във Великобритания в списък с имена, публикуван от Crimestoppers през януари. Оттогава са арестувани петима от 12-те души, всички мъже, посочени в списъка.

Стив Рейнолдс, регионален мениджър на NCA в Испания, заяви: „Арестът на Бенджамин Макан стана възможен след отлична работа на нашите служители за международна връзка, екипа на Гражданската гвардия за издирване на бегълци, българската полиция и колегите ни от българската дирекция за международно сътрудничество, на които сме много благодарни. Макан е петият беглец от списъка на най-издирваните лица, който е арестуван. Няма да спрем, докато не заловим и останалите“.

„Продължаваме да работим с партньорите и правоприлагащите органи по света, за да открием най-издирваните престъпници. Бихме искали да благодарим на всички тях за постоянната им решителност и усърдна работа, тъй като те продължават да разбиват престъпни мрежи по целия свят, което означава, че никъде не е безопасно да се скриеш“, коментира детектив Еди Хамънд от отдела за борба с тежката организирана престъпност в Норфолк и Съфолк.

Снимка: National Crime Agency
Top