Прокуратурата в Пловдив подхвана схема за продажба на дрога през мобилно приложение - DC news

Прокуратурата в Пловдив подхвана схема за продажба на дрога през мобилно приложение

Окръжната прокуратура в Пловдив се самосезира и разпореди проверка

Окръжна прокуратура-Пловдив се самосезира по публикации в медиите и разпореди проверка във връзка с излъчен материал по една от националните телевизии за използване на мобилно приложение за разпространение на различни видове високорискови наркотични вещества. Според изнесените данни схемата е действала на територията на Пловдив.

Проверката се води с оглед установяване на достатъчно данни за разпространение на високорискови наркотични вещества и за участие в организирана престъпна група с цел разпространение на наркотични вещества.

За новата схема съобщи bTV. Дилъри доставяли дрога навсякъде в кварталите и улиците в Пловдив, а поръчките се  осъществявали анонимно до адрес чрез мобилното приложение.

Доставчиците са предимно млади момчета. Схемата била нова за страната ни и според телевизията работела от близо половин година. Поръчките на наркотици се осъществявали чрез групи за съобщения в Телеграм. 

Групата била анонимна, а какъв е броят на членовете в нея, знаят само хората, които са я създали и управляват. Съобщенията са автоматизирани. В нея има меню, което наподобява онлайн магазин. От него може да се поръчват единствено различни видове дрога, които са описани по вид, грамаж или брой. Посочена е и цена на дрогата, както и за доставката. Администраторите представят предлаганите от тях продукти чрез клипове и снимки, като гарантират и за качеството. 

Пловдивчанин разказва, че членува от няколко месеца в тази група и е поръчвал много пъти различни видове количества наркотик. Дилърите имат и работно време – всеки ден от 14 ч. до 24 ч., като само в неделя продажбите са до 21 ч. 

Засега дилърите не работели в други градове, но имали намерения да се развият, твърди пловдивчанинът пред bTV. По думите му продаваната дрога е сред най-качествените на пазара в момента. 

Минималното количество трева, което може да се поръча чрез приложението е 5 грама. Цената е 60 лева, плюс 10 лева за доставка. Плаща се през криптомат в криптовалута и се снима бележката със сумата, която е платена. След като снимката е изпратена в групата, стоката се доставя. 

Според потребител от групата, тя създава предпоставки и за препродаване на дрогата. 

Подобна мрежа за снабдяване с наркотици е разбита преди месец в Румъния. Нейната дейност е била насочена основно към ученици и студенти, а комуникацията се е осъществявала през криптираното приложение Телеграм. Според съобщение на Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ) органзираната престъпна група, осъществяваща посредничество между дилърите и потребителите, е сформирана миналата година, като по-късно към нея са се присъединили множество хора, включително малолетни. В същото време, когато е извършена полицейската операция в Румъния, групата в Пловдив не е работела в продължение на няколко дни. 

От прокуратурата съобщиха, че първоначално определеният срок за приключване на проверката им е 30 дни.

Снимката е илюстративна: digital.bg

Подобни статии

Top