Прокуратурата в Пловдив разпореди нова проверка за фалшиви „зелени“ сертификати

Ще се търсят данни за евентуално извършени документни престъпления

Прокуратурата в Пловдив се самосезира по публикации в медиите и разпореди нова проверка за издадени фалшиви „зелени“ сертификати на граждани, които искат да се ваксинират. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура под тепетата.

По указание на наблюдаващия прокурор следва да се установят лицата, признали пред медицински персонал, че притежават имунизационни удостоверения, но те не са истински, поради което и настояват да бъдат ваксинирани.  Ще се събират данни кога и по какъв начин те са се сдобили с тях и дали са заплащали за това на определени лица.

В хода на проверката ще се установяват данни за евентуално извършени документни престъпления, както и за нарушение на противоепидемичните мерки, свързани с издаването и ползването на сертификатите за ваксинация срещу COVID-19.

Проверката е възложена на отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР – Пловдив. Срокът за приключването е едномесечен.

Задържаха четирима лекари по случаите с фалшивите сертификати в МБАЛ -Асеновград и Раковски

Припомняме, че в края на месец ноември бяха арестувани медици от ваксинационните центрове в Асеновград и частен медицински център в Раковски. Тогава бяха установени  250 фалшиви зелени сертификати и множество попълнени декларации за информирано съгласие. По двата случая са образувани две досъдебни производства и работата по тях продължава, съобщиха за DCNEWS от прокуратурата.

Над 20 000 попълнени декларации за информирано съгласие са иззети при обиските в Асеновград и Раковски (ВИДЕО)

Подобни статии

Top