Прокуратурата влиза като страна по делото за ПУП на парка зад хотел „Санкт Петербург“

Според Окръжна прокуратура делото е от висок обществен интерес

Прокуратурата влиза като страна по делото за подробния устройствен план на парка зад хотел „Санкт Петербург“, съобщиха от инициативния комитет за спасяване на парка. Според Асен Костов от инициативния комитет, само това е начинът да се защитят обществените интереси, тъй като комитетът не може да бъде страна в съдебния процес.

Заради това със специално писмо той е поискал от Окръжната прокуратура да се включи като страна и отговорът оттам е положителен, тъй като делото е от висок обществен интерес. Това става ясно от отговора на Окръжна прокуратура.

Припомняме, че това е поредното дело, заведено в Административния съд в Пловдив, с което собственикът на терена Байрям Солак иска от магистратите да се измени Подробния устройствен план (ПУП) на имота, за да може да застрои парка. Съдебната сага продължава вече почти година. Протестите срещу застрояването на парка стартираха през пролетта на 2019 г., след като жители на квартала разбраха, че работници на собственика Байрям Солак  режат дърветата в парка. Оттогава започнаха и протестите.

Впоследствие внесеното в общината инвестиционно намерение за изграждане на временен паркинг на мястото бе отхвърлено. Да чуе исканията на протестиращите дойде лично премиерът Бойко Борисов, който обеща, че паркът няма да бъде застрояван и ще остане зелена площ. Миналата година сегашният кмет Здравко Димитров също се ангажира с обещание небостъргачи в района да не се строят.

Зико: Сагата за парка в „Кършияка“ е в съда, небостъргачи там няма да има

По-късно работници се опитаха да разрушат тайно изоставена обществена тоалета в рамките на терена, която е общинска собственост, но живеещите наоколо успяха да спрат действията им. Тук има и бивши военни бункери, чиято собственост вероятно е все още на Министерството на отбраната.

По делото до момента е изслушана тройна съдебна строително-техническа експертиза. Според заключението й имотът на жалбоподателя попада в две зони. От него е отделена една част за зона озеленяване и една още по-малка част за зона образование. На терена за образование има детска ясла и детска градина, обясниха експертите в съдебната зала.

Следващото заседание на делото е насрочено за 18 март от 14.30 часа, за което страните са редовно уведомени. Тогава в съдебната зала трябва да се яви и прокуратурата като страна.

Снимки: Фейсбук

Подобни статии

Top