Прокуратурата за ареста на Тенчо Тенев: Превишил е властта си

Окръжна прокуратура – Пловдив повдигна обвинение на началника на сектор „Охранителна полиция“ в РУ-Асеновград за престъпление по служба и незаконно държане на боеприпаси

След акция на дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР, проведена под надзора на Окръжна прокуратура – Пловдив, се извършват действия по разследването за престъпление по служба и незаконно държане на боеприпаси от началника на сектор „Охранителна полиция“ в РУ на МВР – Асеновград Тенчо Тенев. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Пловдив.

Днес, 12 май 2021 г., Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем Тенев за това, че от месец февруари 2021 г. до 28 април 2021 г., в гр. Асеновград, обл. Пловдив, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение – началник на сектор „Охранителна полиция“ към РУ – Асеновград, е превишил властта и правата си, като е нарушил разпоредбите на вътрешните правила за реда и условията за сключване на договори за дарения, получаване и управление на дарения в МВР, утвърдени със заповед на министъра на вътрешните работи и е избрал изпълнители за сключване на договори за дарение в полза на РУ – Асеновград, без да има право на това, като общата стойност на даренията е около 10 500 лева.

Арестуваха шефа на Охранителна полиция в Асеновград Тенчо Тенев

Тенчо Тенев е обвинен и за това, че в дома си в с. Крум, обл. Хасково, е държал боеприпаси за огнестрелни оръжия без надлежно разрешение – 554 броя патрони от различен калибър.

Установено е, че бившият шеф на столичния КАТ, който от година е шеф на „Охранителна полиция“ в Асеновград, е превишил властта си, като е избрал две фирми, които да оборудват сградата на РУ – Асеновград с видеокамери за наблюдение, да доставят автомобилни части и консумативи, както и да извършват ремонти дейности и др. на ползвани автомобили от районното управление в града. Фактурите за тези дейности били издавани на община Асеновград, като Тенев подписвал част от тях от името на същата институция.

Полицейският началник е избирал доставчиците на стоки и услуги сред свои близки и познати,

не по установения ред, като не е бил упълномощен за това от съответните длъжностни лица в МВР, не е съгласувал сделките, а цените са били надвишени от доставчиците по негови указания.

Действията по разследването се извършват от екип от шестима следователи от Окръжен следствен отдел към Окръжн прокуратура – Пловдив.

Както DCnews.bg вече съобщи, Тенчо Тенев е бил задържан на 11 май 2021 г. в сградата на РУ – Асеновград.  Извършени са били процесуално-следствени действия – разпити на свидетели, претърсвания и изземвания на девет адреса, иззета е търговска и счетоводна документация,  както и боеприпаси, назначени са експертизи и др.

Тенев е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура – Пловдив.

Разследването е в активна фаза и се извършват оперативно-издирвателни мероприятия и процесуално-следствени действия.

Предвиденото от закона наказание за длъжностното престъпление, в което Тенчо Тенев е обвинен, е лишаване от свобода от една до осем години, като съдът може да постанови и лишаване от правото да заема определена държавна или обществена длъжност, а за престъплението, свързано с незаконно държане на боеприпаси, законът предвижда наказание лишаване от свобода от две до осем години.

Снимка: МВР

Подобни статии

Top