Прокуратурата задържа за 72 часа 23-годишния пребил до смърт таксиметровия шофьор в София - DC news

Прокуратурата задържа за 72 часа 23-годишния пребил до смърт таксиметровия шофьор в София

СГП му повдигна обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост във връзка с настъпилата смърт на таксиджията след сбиване

Софийска градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняем 23-годишния Й. И. за извършено престъпление по чл. 124, ал. 1 от НК.

Досъдебното производство е образувано на 08.10.2022 г. при условията на неотложност и се води в 03 РУ-СДВР под ръководството и надзора на СГП. Събраните материали са докладвани в СГП на 09.10.2022 г.

В началния етап на разследването са извършени оглед на местопроизшествие, назначена е съдебномедицинска експертиза за изясняване на причината за смъртта на починалия, разпитите на свидетели са продължили и през нощта. През нощта е извършено и претърсване на лек автомобил, като протоколът е внесен в съда с искане на СГП за одобрението му.

След запознаване със събраните доказателства, наблюдаващият прокурор е преценил, че те са достатъчни за привличане на Й. И. към наказателна отговорност. Обвинението спрямо него е за това, че на 08.10.2022 г. около 18:30 ч. – 19:00 ч. в гр. София, ж.к. „Разсадника-Коньовица“, в карето между ул. „Методи Патчев“, ул. „Хъшове“ и ул. „Рибен буквар“ нанесъл удари на 34-годишния Х. Й., с което по непредпазливост причинил смъртта му вследствие на умишлено нанесена на Х. Й. телесна повреда.

С постановление на прокурор в СГП обвиняемият е задържан за срок до 72 часа.

Предстои да бъде взето решение относно мярката за неотклонение на обвиняемия.

След запознаване с проведеното до момента разследване, наблюдаващият прокурор в СГП е дал подробни писмени указания за извършването на конкретни действия по събиране и проверка на доказателства с цел изясняване на фактите и разкриване на обективната истина. Според указанията трябва да се съберат свидетелски показания и веществени доказателства, както и да се назначат редица експертизи. Указанията следва да бъдат изпълнени от разследващ полицай в 03 РУ-СДВР. Разследването по случая продължава с разпити на свидетели, извършване на необходимите експертизи, както и на други действия по разследването за изясняване на всички обстоятелства по случая. Предстои събиране на още доказателства, анализ на същите и преценката им в съответствие с изискванията на закона.

За резултатите обществеността ще бъде своевременно уведомена

Междувременно колеги и близки на загиналия снощи таксиметров  шофьор отново блокираха булевард в София. Те са затворили бул. „Константин Величков“.

Към момента няма напрежение.

Подобни статии

Top