Прокурор и адвокат: Пловдив не е същият след пожара в Тютюневия град (ВИДЕО)

Пловдив вече не е същият след пожара в тютюневите складове.

Това заявиха след края на второинстанционното дело в окръжен съд, с което се обжалва присъдата на клошаря Любомир Данчев  и защитникът му адвокат Стефан Левашки, и прокурорът Костадин Паскалев.

„Това лице промени съдбата на Пловдив. Как да му бъде намалена присъдата. Пловдив вече не е същият, смятам, че всички сте го усетили най-малко“, посочи след процеса в пряк словесен двубой с Левашки държавният обвинител.

„Той, Любчо е виновен само за състоянието на Тютюневия град“, апострофира го защитникът.

При съвместното им изявление Паскалев отговори,

защо не е било необходимо да се направи следствен експеримент по делото. А именно, защото не биха могли да се наподобят условията, при които е избухнал пожара. „Нито знаем  какво е имало в кошчето, нито какво точно е било кошчето. Най-напред беше без капак, после беше с капак, накрая даже се оказа метално, каквато версия беше отхвърлена от вещите лица, тъй като не са намерили подобно метално кошче“, поясни прокурорът.

„Моят експеримент с кошчето не беше проведен в специални условия, а на вилата. Просто не се получава с фабрично направена цигара, дори да е незагасена, тя загасва. Така е направена хартията, което се прави от всички тютюневи фабрики в България. Пробвайте вие вкъщи, ако успеете да запалите кошче. При мен не се получи, но може при вас да се получи“, обясни адвокат Левашки.

Той прогнозира, че Окръжният съд ще потвърди присъдата

от 4 години на Любомир Данчев. Той посочи, че следващият ход би могъл да бъде искане за възобновяване на делото пред Апелативния съд, тъй като сегашната присъда ще е окончателна, а делото няма как да стигне до Върховния касационен съд.

Тежка експертиза бави следствието срещу общинари за тютюневите складове (ВИДЕО)

Адвокат Левашки отказа да коментира поста си в личния си профил

във Фейсбук, където нарече клошаря единствения си ВИП-клиент, тъй като всички най-висши инстанции са се занимали с него, включително и т.нар. „царски“ съдебен състав – председателят на Окръжния съд, заместникът му и още един член съдия.

„Току що ми беше направена забележка от председателя на Окръжния съд, че съм бил обидил състава на съда с моя пост във Фейсбук, в който аз не намирам да съм написал нещо обидно. Защото за 22 години адвокатска работа никога не съм имал клиент, който да мине през цялата йерархия и в досъдебното и съдебното производство. Не оспорвам случайния избор, защото протоколи има, но пък действително ми се случва за първи път и аз, действително като гражданин (защото всички сме първо граждани, а после юристи и т.н.), имам право да имам своите съмнения и още повече, да ги изказвам публично, защото се съмнявам, че сме далеч от времената, в които могат да контролират един адвокат, председател на Адвокатска колегия, свободна професия в това, какво лично мнение има и може да го изказва в социалните мрежи“, подчерта Левашки.

Подобни статии

Top