Прокурори с открит урок за опасностите в интернет пред ученици в Пловдив

Освен за опасностите в интернет урокът пред ученици от ОУ „Пенчо Славейков“ бе и за последствията от употребата на наркотични вещества

Районният прокурор на гр. Пловдив Чавдар Грошев и неговият заместник Атанас Илиев изнесоха открит урок пред ученици от 8 и 9 клас в Обединено училище „Пенчо Славейков“, гр. Пловдив. Те говориха за професията на магистрата, опасностите в интернет пространството и последствията от употребата на наркотични вещества, домашното насилие, сексуалните посегателства и ранните бракове.

Срещата се осъществи по програмата на Районна прокуратура-Пловдив „Заедно в час по етика и право“, която тази година се провежда съвместно с Дирекция „Социално подпомагане“, гр. Пловдив, и с организации от неправителствения сектор.

В открития урок, който се проведе в часа на класния ръководител, участваха Надя Танева, директор на Дирекция „Социално подпомагане“, и Невена Божилова, психолог в Сдружение „Консултантско бюро Напредък 7“.

На учениците беше обяснено какви са отговорностите и задълженията на прокурорите, тяхната работа при изготвянето на обвинителни актове и при защита на пострадалите от престъпления, а също какви са последствията от употребата на наркотичните вещества и наказанията при държане и разпространение. Магистратите говориха и за това как децата да разпознават опасностите в интернет. Осмокласниците и деветокласниците проявиха интерес към темите и задаваха въпроси по време на часа.

„Бъдете бдителни и мислете за бъдещето си. Ако нещо ви притеснява, споделяйте със своите учители и родители, които винаги ще ви помогнат“, обърнаха се към учениците Чавдар Грошев и Атанас Илиев.

Надя Танева разказа как и кога едно дете може да получи закрила от социална институция, а Невена Божилова за опасностите и вредите от употребата на наркотични вещества.

Програмата „Заедно в час по етика и право“ на Районна прокуратура-Пловдив ще продължи и в други пловдивски училища.

Подобни статии

Top