Променят етап I от строителството на "Колежа" по настояване на Ботев - DC news

Променят етап I от строителството на „Колежа“ по настояване на Ботев

Така „жълто-черните“ по-бързо ще се завърнат у дома, в близките дни ще бъдат определени и двете комисии за качественото строителство и правилното разходване на обществените средства

Първият етап от строителството на стадион „Христо Ботев“ ще бъде променен по настояване на Ботев (Пловдив), съобщиха от КПБП . Етапът, който предвижда съоръжението да бъде завършено във вид, позволяващ му да вземе лиценз за провеждане на мачове от Първа лига, ще бъде разделен на два подетапа, а причината е желанието на футболния клуб по-бързо да заиграе официалните си срещи от първенството на „Колежа“.

По този начин, първо стадионът ще бъде направен с изцяло покрит с козирка сектор „А“ и покрит с метална конструкция сектор „В“, за да може да бъде въведен в експлоатация и Ботев да играе домакинските си мачове от вътрешния шампионат на него, а едва след това ще бъде напълно завършен проектът за първия етап, който включва изграждане на цялостна покривна конструкция на съоръжението. Разделянето на два подетапа ще се случи след заповед по чл. 154 от ЗУТ на главния архитект на община Пловдив.

Вторият етап от строителството на „Колежа“ остава непроменен и той предвижда стадионът да отговаря на критериите за покриването на 4-та категория на Европейската футболна централа.

От Клуба на привържениците на Ботев (Пловдив) обявиха, че в близките дни се очаква сформирането и на две комисии, които ще следят за качественото строителство и правилното разходване на обществените средства.

„През уикенда бяха проведени две работни срещи между представители на възложителя, строителя, клуба и фенове на клуба, на които бяха предприети действия по прилагане решенията на Общински съвет – Пловдив от 09.02.2023 г., уточнени бяха взаимоотношенията между участниците в строителството и публичните органи, които ще извършват мониторинг в хода на строителството, бяха конкретизирани действията по етап 1 с цел възможно най-бързо лицензиране на стадиона.

На последваща работна среща в Община Пловдив с оглед на желанието на ФК Ботев да използва възможно най-скоро спортното съоръжение бе решено етап I (Въвеждане в експлоатация съгласно изискванията за лиценз за efbet Лига – стадион с четири изцяло покрити сектора) да се раздели на два подетапа – подетап I.I. – въвеждане в експлоатация съгласно изискванията за лиценз за efbet Лига (сектор А изцяло покрит, а за Сектор В се предвижда цялата метална конструкция) и подетап I.II. – довършване на цялата покривна конструкция и покритието и. Етап II остава непроменен – въвеждане в експлоатация на пълния проект и лицензиране за 4-та категория на УЕФА.

„Уважаваме желанието на ФК Ботев да влезе възможно най-бързо на стадион „Христо Ботев“ и на изпълнителя да удовлетвори този стремеж, но това не може и не бива да става за сметка на качеството на извършваните СМР, поредното препроектиране или смяна на материалите, технологиите и тяхното остойностяване.

От сега нататък ще следим община Пловдив да не абдикира от задълженията си на възложител, а от изпълнителя очакваме до края на март да предостави и линеен график за изпълнението на подетап 1.2 и етап II на фона на наличието на пълния финансов ресурс“, написаха от Клуба на привържениците на Ботев (Пловдив).

Източник: БТА, КПБП, Колежа 24/7

Подобни статии

Top