Промотират пловдивската Академия за изкуства в Китай - DC news

Промотират пловдивската Академия за изкуства в Китай

В АМТИИ вече се обучават студенти от Китай

Как младите таланти в Поднебесната империя да научат за възможностите за обучение в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив /АМТИИ/ разискваха на среща ректорът проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак и Чангцинг Джанг, председател на департамент „Китай“ на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие.

Още в началото на разговора гостът сподели, че е изключително впечатлен от тенора Гонг Тянчжо, възпитаник на пловдивската Алма Матер, и се радва, че може лично да поздрави неговата „маестра“ проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак. От своя страна ректорът подчерта, че заслуга за шлифоването на гласа на младия певец има и проф. Калина Жекова, при която китайският студент първо започва да изучава „Оперно пеене”.

Проф. Шекерджиева-Новак разказа за гостоприемството и засвидетелствания към нея огромен респект, когато е водила 15-дневен майсторски клас в Поднебесната. Тя показа отличия на китайски музиканти и певци, докторанти в АМТИИ, които през последните 2 години прославиха България по света като спечелиха златни медали в престижни международни конкурси. Проф. Шекерджиева-Новак подчерта, че арт университетът се е доказал в изграждането на таланти във всички изкуства.

„Това е единствената по обхвата на своята мултижанровост академия в България, в която младите хора се обучават в три факултета – „Музикална педагогика“, „Музикален фолклор и хореография“ и „Изобразителни изкуства“. За чуждите студенти особено интересни са програмите за магистър и докторант“, посочи ректорът.

АМТИИ ще бъде популяризирана в Китай на първия фестивал на българската култура ипразник на розата в град Циндао

„За мен ще е чест да популязирам Академията, ще работя и за създаването на партньорски връзки с наши висши учебни заведения, както и за възможността ваши преподаватели да имат майсторски класове в Китай“, очерта рамките на бъдещето сътрудничество Чангцинг Джанг. Той конкретизира и първата възможност за презентиране на живо – по време на организирания от него и Sunac /китайският лидер в изграждането на тематични увеселителни паркове/ първи фестивал на българската култура и празник на розата в град Циндао. Неговите очаквания са събитието да се проведе през пролетта или лятото на 2022 г. при условие, че пандемията от Ковид-19 приключи. В момента всеки, който пристигне в Китай, е поставен под карантина за 21 дни в хотел на собствени разноски.

Според предварителната програма във фестивала ще вземат участие популярни китайски звезди, за първи път ще се проведе и конкурс „Царица на розата“, като кандидатките ще са български и китайски момичета, основно студентки. Очаква се голям медиен интерес, затова в събитието е добре да се включат и различни творци от Академията – певци, музиканти, народни танцьори, художници, като техните разноски ще се поемат от китайска страна, посочи ЧангЦинг Джанг.

Чангцинг Джанг е един от големите приятели на България.

Той закупи с лични средства и изпрати в нашата страна миналата година 20 000 предпазни маски и 100 безконтактни инфрачервени термометри за измерване на температурата от разстояние за болниците в Пловдивска област. Неговата помощ дойде навреме – когато беше пикът на коронавирусната пандемия и всички тези средства липсваха.  Г-н Джанг е инициатор за побратимяването между Пловдивска област и китайската провинция Хайнан. През октомври 2018 г. сегашният кмет на Пловдив Здравко Димитров, областен управител по това време на Област Пловдив, подписа споразумение за установяване на побратимени отношения с провинция Хайнан. Г-н Джанг инициира миналата година правителството на Хайнан да направи дарението от 10 000 маски за Пловдивска област.

Подобни статии

Top