Протест и на фелдшерите, искат да имат съсловна организация - DC news

Протест и на фелдшерите, искат да имат съсловна организация

Протест ще има в Пловдив и Смолян, медиците ще протестират на работните си места

Фелдшерите в Пловдив и Смолян ще протестират с колегите им от цялата страна днес с настояване за законови промени, които да им позволят да се сформира отделна професионално-съсловна организация, съобщи Радио Пловдив.

В Пловдив фелдшерите са 50, съобщи Вили Батакчиева от филиала на Центъра за спешна помощ в Куклен. По думите ѝ, протестът ще е индивидуален, с плакати на работното място, без да се ощетяват пациентите.

В Смолян, отново без да се отказва медицинска помощ, протестът ще е между 10 и 11 часа пред Центъра за Спешна помощ в областния град и пред филиалите. От 9-те филиала там само в 3 има лекари. Всички останали, между 50 и 60 души, са фелдшери.

Сега  тези специалисти са „асоциирани“ към Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, но според тях, функциите и дейностите им са свързани с предоставяне на медицинска помощ, което, по думите им, надхвърля понятието „здравна грижа“. Отделна съсловна организация е нужна, за да се заеме с решаване на проблемите им, свързани с обучението, защитата на правата им и създаването на стандарти в работата.

В позиция до председателя на парламента Никола Минчев, президента Румен Радев, премиера Кирил Петков и медиите фелдшерите уверяват, че въвеждането на нормативна уредба ще им помогне още да излязат от анонимност, а на държавата ще се предостави възможност да използва потенциала им в спешността и в доболничната помощ.

„Това е важен фактор за по-бързото овладяване както на епидемии, пандемии и здравни кризи, водещи до сериозни социални и икономически последици“, категорични са фелдшерите.

Подобни статии

Top