Протест пред съда преди делото за катастрофата край Кадиево (СНИМКИ/ВИДЕО) - DC news

Протест пред съда преди делото за катастрофата край Кадиево (СНИМКИ/ВИДЕО)

Оцелял от катастрофата не помни нищо

Петър Маринашки е карал БМВ-то си със скорост между 90 и 100 км/ч. в участъка от бензиностанцията до мястото на катастрофата, при която загинаха двама негови приятели, а други двама бяха ранени.  Това заяви в съдебната зала 17-годишният Николай Лисков, който е едно от пострадалите момчета  при инцидента. Николай е бил на предната седалка до шофьора по време на удара в крайпътното дърво, но оцелява при инцидента.

Той разказа, че в последните минути преди катастрофата е усетил как колата поднася и става нестабилна. По думите му тогава Петър се опитал да спре, но не успял – криволичел наляво-надясно в платното си за движение, а впоследствие автомобилът излязъл от пътното платно и се ударил в дървото. „Сякаш някой ни удари отзад„, обясни момчето, припомняйки си страшната катастрофа.

Изправят на съд шофьора, затрил две момчета край Кадиево при зверска катастрофа

Лисков разказа още, че излязъл последен от автомобила, тъй като трябвало да махне колана си. В това време другото оживяло момче – Георги, също вече било навън, както и 17-годишният Виктор Василев, който бил в безсъзнание. „Не видях Тодор отвън„, каза още Николай. Той разказа също, че точно преди удара, докато били в колата, Виктор се смеел. По думите му времето на 11 ноември миналата година било облачно, но не валяло, а пътят бил сух.

По време на разпита му в съдебната зала се разбра, че точно преди да тръгнат от Стамболийски към Пловдив, двамата с Тодор Бараков са разменили местата си – Тодор седнал на задната седалка заедно с Виктор и Георги, а той седнал отпред до Петър. Това спасило живота му, въпреки травмите, които е получил.

Преди него бе разпитан само Георги Недялков, който е пътувал по средата на задната седалка. Той обаче каза, че не помни нищо от станалото, след като са тръгнали от бензиностанцията към Пловдив, до мястото на инцидента. Разказа, че преди това, от Стамболийски до бензиностанцията Петър карал бавно, със 60-70 км/ч. По думите му това било вътрешното му усещане.

Георги заяви, че не е виждал Петър да употребява марихуана или други наркотици

Разпитът на Георги продължи повече от час. Той обясни, че с приятелите му тръгнали към Пловдив да празнуват имения ден на Виктор. На бензиностанцията след Стамболийски спрели, защото двамата с Виктор искали да ходят в тоалетна. Оттам нататък му било черно петно, помнел само, че бил в линейката. По думите му Петър бил добър шофьор, а той и друг път се е возил при него в колата. Дори предната вечер също Петър го взел от къща в Стамболийски, където бил на гости с друга компания и го закарал до дома му. Няколко дни по-рано били и в Бачково с две коли. Георги пътувал в другата кола, когато гумата на БМВ-то, което било пред тях, се спукал. За да продължат пътя си, се наложило другата кола да се върне и да вземе резервна гума от техен приятел, която обаче не била за БМВ, а за друг автомобил. Затова в деня на катастрофата били със същата гума – смятали да вземат подходящата гума за автомобила от Пловдив и да я сменят.

На въпросите на адвокатите и съдията Георги отговори, че не е виждал Петър да употребява марихуана или други наркотици. Обясни, че са говорили за катастрофата само веднъж, доста по-късно, когато били на риба с бащата на Маринашки. Тогава Петър му казал, че сам е вадил момчетата от катастрофиралия автомобил.

Наложи се и да бъде направено и сравнение на отговорите на Николай и Георги пред съда и показанията им по време на  досъдебното производство.

Петър Маринашки отказа да дава показания в началото на делото и запази правото си това да стане след като бъдат разпитани всички над 30 свидетели.

В съдебната зала бяха представени и нови доказателства – жалби до вътрешния министър, сигнали до Вътрешна сигурност, както и статии от медии.

Следобед делото продължава.

По-рано днес сутринта пред съда отново имаше мълчалив протест от близките на загиналите момчета.

Двайсетина души с плакати и тениски с лицата на загиналите в катасатрофата Виктор и Тодор се изправиха пред Съдебната палата. Те настояха за справедлива присъда спрямо Петър Маринашки, която да е в максимален размер и да е ефективна. Поискаха и по-големи санкции в законодателството за високите скорости.

А след края на заседанието бащата на загиналия Тодор – Тодор Бараков каза:

Припомняме, че тежият инцидент стана на 11 ноември 2020 г. Според обвинителния акт техническата експертиза е показала, че основна причина за настъпилото пътнотранспортно произшествие е загубата на контрол над автомобила. Петър Маринашки е дал за анализ кръвна проба, която е доказала употребата на наркотично вещество – марихуана, според изготвената съдебна химикотоксикологична експертиза. Няма установено наличие на алкохол в кръвта му.

Маринашки е притежавал шофьорска книжка от 31 май 2019 г. Той не е осъждан. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 2 000 лева. С постановление на наблюдаващия прокурор, на основания чл. 69а, ал. 1 от НПК, е отнето свидетелството му за управление.

Предвиденото от закона наказание за извършеното деяние е лишаване от свобода от 3 до 15 години и лишаване от право да управлява моторно превозно средство.

Подобни статии

Top