Протестът на превозвачите за утре отпада, общината им обеща компенсации от 2 млн. лв.

Кметът Здравко Димитров: „Ще ги компенсираме, Това е COVID-криза, която никой не е предвидил“

Общината ще компенсира с поне 2 млн. лв. всички загуби на фирмите, които обслужват градския транспорт на Пловдив от януари до септември. Това съобщи собственикът на една от трите транспортни фирми, които държат автобусните линии под тепетата Петко Ангелов. Той уточни, че готвения за утре протест на превозвачите няма да се проведе и градският транспорт няма да спре.

Превозвачите са се споразумяли с общинското ръководство в бюджета за догодина дабъдат заложени допълнително средства, с които да се изплащат компенсациите на транспортните фирми.

„Над 2 млн. лв. са загубите на всички превозвачи, като във всяка фирма сумата е различна. Вижда се, че по време на кризата с коронавируса пътникопотокът е намалял, няма хора да пътуват и същевременно приходите от карти са спаднали с 3 милиона лева, отделно са намаляли и приходите от билети“, посочи Ангелов.

Той допълни, че превозвачите ще представят разчети и за загубите, които търпят от повишението на минималната работна заплата за шофьори и кондуктори, но това щяло да стане в края на годината.

Кметът Здравко Димитров обяви, че допълнителните 2 млн. лв. ще се осигурят от бюджета.

„Това е COVID-криза, която никой не е предвидил. Надяваме се вече втора година да свърши, но тя продължава. Те трупат загуби от курсовете, от покачването на горивото, от малкия брой пътници. Помните, че по едно време забранявахме на хората да пътуват в автобусите. Бяхме предвидили и празнино разписание. Правим всичко възможно и никой не желае да фалират фирмите, така че ще им помогнем и за в бъдеще ще бъдат заложени пари за евентуални загуби. Ако има пак COVID-криза, те ще им бъдат дадени. Очаквам и апелирам да се намеси и държавата, защото наистина това е извън бюджета, никой не го е предвидил, ние трябва да реагираме. Както миналата година държавата трябва да поеме загубите“, посочи кметът Здравко Димитров.

Градоначалникът поясни, че тепърва ще се преценя откъде ще се осигурят средствата.

„На предстоящата сесия ще бъде внесено извънредно предложение, за да поемем една част. В края на годината ще видим какви са загубите и при продажбата на карти“, каза още той.

Петко Ангелов припомни, че миналата година държавата е поела загубите, които са били около 2,5 млн. лв. Тази година също ще се водят разговори да бъдат отпуснати такива средства, за да може да не бъдат в тежест на община Пловдив. Той допълни, че засега превозвачите не смятат да искат повишение на картите и билетите, тъй като това ще откаже и малкото им пътници да пътуват в градските рейсове.

Според зам.-кмета по финанси Величко Родопски половината от парите могат да бъдат взети от заделените в ОП „Организация и контрол на транспорта“ пари за пускане на системата за електронно таксуване. „Оттам можем да вземем около 960 хил. лв., тъй като поръчката за електронната система ще бъде обявена едва догодина, когато станат ясни всичките й параметри“, поясни Родопски.  В момента се подготвя техническата спецификация за старта на обществената поръчка.

Засега транспортните фирми запазват станчната си готовност. Техни представители ще присъстват и на предстоящата сесия на Общинския съвет, за да обяснят пред съветниците какво е финансовото им състояние и откъде идват загубите им.

Подобни статии

Top