Протестиращи щурмуваха бившия Партиен дом (СНИМКИ/ВИДЕО)

Напрежението ескалира, демонстранти хвърляха бутилки, димки и бомбички, има ранени полицаи

В късните часове на антиправителствения протест тази вечер в столицата се стигна до ескалация на напрежението, след като група протестиращи пробиха полицейския кордон и се опитаха да щурмуват сградата на бившия Партиен дом.

Участници в демонстрацията са хвърляха бутилки, димки и бомбички по бившия Партиен дом, който сега е сграда на Народното събрание. Счупени са стъкла на дясната врата откъм президентството. Около сградата все още има плътен кордон от тежко въоръжени жандармеристи с шлемове и щитове.

По предварителна информация има двама пострадали.

При тях отидоха и организаторите на протеста – проф. Велислав Минеков, както и Арман Бабикян, които ги призоваха да се успокоят.

Малко след 22 ч. двама младежи се изкачиха по балкона на бившия Партиен дом, където разпънаха трансперант с надпис „Продава се“, а събралото се множество протестиращи започна да ги аплодира.

В един момент обаче, транспарантът падна върху стълбите на сградата и няколко от протестиращите се опитаха да го вземат. Момчетата започнаха да слизат, а събралото се множество опита да ги защити от органите на реда.

Не се поддавайте на провокации! Не повтаряте това, което се случи! Лумпените са в МС, не пред него! Ще го свалим без кръв. Бъдете разумни!

Публикувахте от Valentina Vassileva-Filadelfefs в Вторник, 14 юли 2020 г.

Създалата се ситуация отключи вълната на напрежение и започна замерянето на фасадата с бутилки и камъни.

Малко след 23:30 обстановката се успокои и хората се разотидоха.

Припомняме, че в събота премиерът Бойко Борисов предупреди, че се готви палеж на сградата на бившия партиен дом.

Антиправителствените протести се провеждат за шести пореден ден в центъра на София и други големи градове. Исканията на недоволстващите са оставка на правителството и на главния прокурор – Иван Гешев.

Източник: NOVA и DarikNews
Снимки: Георги Димитров

Подобни статии

Top