Протестиращи щурмуваха парламента, полицията ги изтласка

НСО барикадира входовете на Народното събрание с дървени маси

В деня с най-много нови заразени с COVID-19 от началото на пандемията, протест срещу зеления сертификат блокира жълтите павета. Участници в демонстрацията опитаха да щурмуват сградата на парламента, а полицейски кордон изтласква недоволните. Демонстрацията е организирана от политическа партия „Възраждане“, които искат отпадане на здравния документ. Още преди началото на протеста организаторите обявиха, че в него ще се включат около 10 хиляди души от цялата страна.  Парламентарната група на „Възраждане” напусна пленарната зала по време на днешното заседание на Народното събрание, за да се присъедини към протеста.

От тълпата бяха изведени няколко жени и полицаи, на които им е прилошало, съобщава NOVА.

Първоначално протестът беше обграден от полицейски кордон около паметника, но след това се чу призив всички мъже да излязат на предна позиция.

Напрежението  на протеста на „Възраждане“ срещу зеления сертификат ескалира след 13.00 часа. Протестиращи успяха да пробият полицейския кордон около НС и настояха да влязат в сградата. Те успяха да достигнат до входа на парламента и започнаха да чукат и да тропат по вратата. НСО предприе незабавни действия да барикадира входовете на НС отвътре с дървени маси, предава БНТ.

Депутат от „Възраждане“ с две ръце се опитаха да издърпа една от масите, защото, по думите му, хората трябва да влязат вътре.  Народни представители от ПГ на „Възраждане“ влязоха в словесни сблъсъци с НСО с искане да премахнат преградите и да пуснат граждани в сградата на Народното събрание.

Има едни хора, които са се окопали във власт, които не искат да има диалог. Никой нищо не ни е наредил, българският народ ни нарежда на нас“, заяви Ангел Георгиев от „Възраждане“.

1 2

Подобни статии

Top