Протестите срещу мраморните кариери край Асеновград продължават - DC news

Протестите срещу мраморните кариери край Асеновград продължават

Хората искат да знаят кой е изпратил становища към РИОСВ, че живеещите в пет от асеновградските села нямат нищо против кариерите

В Деня на водата – 22 март, от 11 часа стотици жители, доброволци и съмишленици ще изкажат своето недоволство от концесията за мраморна кариера край Горнослав пред сградата на Община Асеновград.

Поредният протест, който организират селата Горнослав, Червен, Долнослав, Орешец и Добростан има за цел да прикове вниманието на местната власт върху решенията, които се вземат там ежедневно. Протестиращите очакват кметът на Асеновград Христо Грудев да направи разследване #КОЙ е изпратил становища към РИОСВ, че гражданите нямат нищо против да има кариера и #КОИ са отговорните лица.

Ето и какво се казва още в апела им към обществото и властимащите:

ЗАЕДНО под прозорците на Община Асеновград на следващата й сесия, с жителите на Горнослав, Червен, Долнослав, Орешец и Добростан!
ЗАЕДНО да защитим Добростанския рид от НЕзаконна кариерна дейност!
ЗАЕДНО с пострадали вече жители от област Пловдив, чийто живот, домове и поминък се рушат от взривовете, шума и праха на близки кариери!
ЗАЕДНО с гражданите на Асеновград, които искат прозрачно и честно управление на Общината!
ЗАЕДНО с водачите на листи за Община Пловдив от всички партии, към които МИК изпрати Отворено писмо.
ЗАЕДНО с поддръжниците ни от цяла България, за които Родопа планина е светиня!
ЗАЕДНО да бъдем ОТГОВОРНИ за бъдещето на БЪЛГАРИЯ!
Защо протестираме?
ЗАЩОТО:
-Общинските съветници НЕ подкрепиха местното население и НЕ допуснаха разглеждането на нашите предложения на предходната сесия, затова на 6ти март изпратихме същите проекто-решения до кмета на Асеновград и ще очакваме там всички, на площада, какво ще реши Общинския съвет, дали ще се стигне до разглеждане на защитата на нашите гори.
-ВАС прекрати разглеждането на делото срещу решението на Министерски съвет и се обяви за НЕкомпетентен.
-Административен съд София-град, който пое разглеждането на делото, обяви всички, освен концесионерът, за НЕдопустима страна и го остави без разглеждане.
-Нашите възражения от 2015г. и 2016г. НЕ стигнаха там, където трябва, а до РИОСВ бяха изпратени становища, че ние НЯМАМЕ нищо против това инвестиционно намерение.

ЗАЕДНО на 22.03.2023 в 11 часа под прозорците на Общината, на площада в Асеновград, призовават протестиращите граждани.

Снимка: БТА

Подобни статии

Top